40c82dbc2555b7984228d924fea169c9
40c82dbc2555b7984228d924fea169c9

Članovi porodice pokušali da otmu tijelo preminule od Covida-19

Jedna osoba, pozitivna na koronavirus, privedena je poslije incidenta koji se dogodio u Skoplju kada su članovi porodice pokušali nasilno od medicinskog osoblja iz bolnice “8. septembar” da uzmu tijelo pacijentice preminule od Covida-19.

“Pokušali su 30. uveče prisilno uzeti tijelo bez odgovarajućeg protokola za pokojnika Covida-19”, napisao je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče na Facebooku.

Preminula pacijentica (60) je pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, preminule od Covida-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom.

 

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, privedeni je takođe pozitivan na koronavirus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji.

 

Jedna od doktorica koja radi u bolnici “8. septembar”, koja je željela da ostane anonimna, rekla je da se ljekari četiri mjeseca bore da spašavaju živote i da su pri kraju snaga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 

Ljekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora, kazala je makedonska doktorica. Ona objašnjava da im strah od napada i prijetnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

 

“Gubljenje bitke sa Covidom -19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smjeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo”, rekla je doktorica.

 

U međuvremenu na društvenim mrežama ljekari dijele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim bijesom i agresijom se suočavaju, navodi Radio Slobodna Evropa.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

U Novom Pazaru preminule još tri osobe, u bolnici 104 pacijenta zaražena koronom

Naredna vijest

SDPBiH će pokrenuti produženje Korona zakona i dopunu njegovog sadržaja