NAKON PISANJA INTERVIEW-a Tuzlanske vlasti u dilemi hoće li zaposlenicima uvesti cenzuru

26.04.2024.

Tekst o uvođenju cenzure među zaposlenike u institucijama Tuzlanskog kantona izazvao oštre reakcije. Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdi: Pripremili smo amandmane

Piše: S.K. 

Tekst kojeg je objavio Interview prije dva dana, a koji govori kako vlasti Tuzlanskog kantona izmjenama Zakona o državnoj službi, uvodi cenzuru, izazvao je žestoke reakcije, ne samo među zaposlenicima u institucijama ovog kantona, već i u javnosti, u organizacijama za zaštitu ljudskih prava, ali i advokatima, političkim partijama.

Podsjećamo, objavili smo kako je Vlada Tuzlanskog kantona odlučila  zaposlenicima (državnim služenicima) uskriti pravo na iznošenje ličnih stavova, mišljenja ili informacija na društvenim mrežama i drugim medijima.

Teža povreda službene dužnosti

Stoji to u Izmjenama i dopunama Zakona u državnoj službi, koje je kreiralo ministarstvo pravosuđa i uprave.

Tako se, između ostalog, propisuje:

Iznošenje ličnih stavova i mišljenja ili drugih informacije putem društvenih mreža i drugih medija kojim se nanosi šteta ugledu organa “državne službe predstavljaće tešku povredu službene dužnosti”.

Zakon bi se, prema saznanjima u ponedjeljak trebao naći na dnevom redu Skupštine.

Saopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave TK

Sa ili bez amandmana to ćemo tek vidjeti jer je u petak kasno poslijepodne medijima poslano saopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, u kojem se između ostaloga kaže:

Radi objektivnog informisanja javnosti u vezi donošenja izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u Tuzlanskog kantona, Ministarstvo pravosuđa i uprave ukazuje da se dokument još uvijek nalazi u zakonodavnoj proceduri te da je resorno ministarstvo pripremilo amandmane koji će poboljšati tekst zakona u cilju podizanja niova funkcionisanja državne uprave.

Poboljšanje komunikacije

Navedeno je dalje kako Ministarstvo pravosuđa i uprave naglašava da neće odustati od poboljšanja komunikacije između javne uprave i građana Tulanskog kantona.

Javna komunikacija između građana i nosilaca funkcija unutar državne službe i drugih institucija javne vlasti mora se odvijati u skladu s principima profesionalizma i evropskim standardima – stoji u saopćenju.

Podsjećamo, kako je gotovo u isto vrijeme stiglo i saopćenje Tuzlanskog SDP-a u kojem optužuje Vladu TK da kroz izmjene i dopune Zakona “nastoji ugušiti istinu”.

Nakon što se, više od godinu dana, kockaju sa životima onkoloških pacijenata i nakon što su uništili Međunarodni aerodrom Tuzla, krenuli su u obračun sa svima koji govore istinu o njihovom neradu – navedeno je.

SDP TK ističe da je Vlada TK, Komisija za prijem državnih službenika izbacila predstavnika sindikata “kao zadnje brane u depolitizaciji državne službe i na taj način dodatno izpolitizirala državnu službu”.

Je li istina, a ne ko je objavio?

Za Interview.ba suštinu predloženih izmjena Zakona prije dva dana objasnio je pravni ekspert, predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić.

On je, između ostaloga, kazao:

 Državni službenik koji vidi da se radi nešto nezakonito, i želi do ta objavi, onda je bitno da li je to istina, a ne samo ko je objavio podatke. Tu postavljam pitanje šta je javni interes, pogotovo ako je riječ o nezakonitim radnjama. Pravna norma mora biti jasna i mora biti napisano konkretno šta predstavlja teška povreda službene dužnosti. Govorimo li o javnom interesu, štitio bih zviždače – navodi Šehić.

Idi naVrh

Don't Miss