Rubina Čengić: Kako Elmedin Konaković ćera do kraja

16.02.2024.

Za modernog političara, pa i ministra vanjskih poslova, pokazuje zavidno nerazumijevanje sistema

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH kaže da će, ako se utvrdi da je povezan s narko-mafijom, morati pobjeći iz Bosne i Hercegovine!? Kaže i da pravosudno-medijska mafija sa svojim poslušnicima spremna žrtvovati evropski put BiH, a on… On će biti na raspolaganju Europolu 24 sata, daće im i telefon na vještačenje, a agencije je pozvao da stave u prioritet i istraže ministra vanjskih poslova.

Lako ću, a teško

Za modernog političara, pa i ministra vanjskih poslova, pokazuje zavidno nerazumijevanje sistema: Ako se utvrdi da je povezan s narko-kartelom neće bježati iz zemlje, nego završiti u zatvoru; ako Europolu bude trebao njegov telefon neće im ga on dati nego će oni odvaliti vrata i uzeti sve što im treba; ako mediji objave neistinu piše se demanti ili žalba VZŠ BiH ili RAK-u….

No par dana ranije je na Facebooku napisao da su pojedini mediji “lažovi koje organizuje višestruko presuđeni klevetnik Avdo Avdić (da) napišu kako holandski mediji pišu o odlasku ministra vanjskih poslova na svadbu šefa narkokartela,  te da će kontaktirati holandske institucije, holandski medij koji je prenio laži, ambasadu Holandije u BiH”.

– Pokrenućemo sve procedure da zaštitimo dignitet institucije i sačuvamo reputaciju naše zemlje… Očekujem da se po ovoj temi oglase i objektivni mediji, da ovu temu do detalja istraže, agencije da hitno i bez odlaganja ponude informacije koje imaju. Sa raznim avdićima, švrakićima, numanovićima, alispahićima ću ja lako kad se o meni lično radi, al’ napad na državu i njene institucije ne tolerišem.  Ćeramo se do kraja – napisao je Konaković.

Odgovarajući na optužbe protiv Elmedina Konakovića o sebi govori kao o ministru vanjskih poslova i koristi dobro oprobanu politiku bh. nacionalista prema kojima je napad na njih napad na narod ili institucije sistema vlasti ili na državu.

On  je, zapravo, već neko vrijeme malo mnogo nervozan. Osim što se gostujući u programu raznih televizija osvrće oko sebe (što bi sarajevska FGR rekla  – vrti se k’o Selma Bajrami) i piše upozoravajuće SMS-ove američkom ambasadoru u BiH jer dogovor naziva sporazumom, cijeli mjesec februar 2024. godine je obilježio prijetnjom javnom sistemu RTV emitovanja  – izjavio je da je “rješenje krize u sistemu javnog informisanja moguće tek kada dva javna servisa – FTV i BHRT budu imali menadžment koji će raditi po diktatu stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji Trojka”.

A nije ovo prvi put. Krajem 2022. je upirao prstom u novinare objavljujući statuse na društvenim mrežama u kojima ih naziva “režimskim”, navodi da “bljuju vatru”, da lažu, da su pokrenuli “hajku” na njega, da su ljuti i slično…

Memli strana bez mana

Braneći se od informacija o njegovim privatnim vezama sa pojedincima osumnjičenim za djelovanje kroz narko-kartel Konaković kaže da je dijete mahale, da se rodio i odrastao na Soukbunaru, na memli strani i bez srkleta se ovim lažima smije u lice. Kaže da ponekad i ne reaguje, ali će “ovog puta uložiti svaki atom snage da pokaže još jednom u pravom svjetlu lešinare koji izmišljaju brutalne laži jer su ovog puta napali instituciju države BiH, ministarstvo na čijem sam čelu i nanijeli reputacijsku štetu državi Bosni i Hercegovini”.

No, zaboravlja Konaković da u MIP-u BiH radi desetine ljudi koje ne povezuju s narko-kartelom i to u vrijeme kada i nije bio ministar.

Ali i ministar i Elmedin Konaković bi mnogo više učinili i za BiH i za sebe i za evropski put BiH da podnesu krivične prijave protiv svih za koje misli da krše zakon na bilo koji način i da nauče nešto više o javnoj odgovornosti političara i pragu tolerancije za medije kada ne pišu ono što mu se sviđa.

Idi naVrh

Don't Miss