KO KRČI „SARAJEVO ŠUME“ Hljeba i igara u „bogner“ jaknama

26.01.2024.

Kako god se zvala manifestacija, Šumarijada ili Evropsko takmičenje šumara, činjenica je da je potrošeno 4,5 miliona KM. Nije dokazano da su se kupile jakne i nekim ministrima, ali je dokazano da „Sarajevo šume“ služe samo da se mijenjaju stranački direktori.

Piše: Džan HELAĆ

Bio je 14. novembar prošle godine kada je zastupnik opozicije u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić (SDA) u živom TV prenosu za rastrošnost optužio tadašnjeg ministra privrede u Vladi kantona Sarajevo, danas federalnog ministra za rad i socijalnu  politiku Adnana Delića.

Zahiragić je istakao da je Delić za “Šumarijadu”, koja je početkom februara 2023. pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Kantona Sarajevo održana na Igmanu, iz budžeta izdvojio više od 4 miliona KM. Uz put je nabavio i ski opremu za svoje stranačke prijatelje, naveo je.

Podsjećamo, od 5. do 11. februara 2023. godine Sarajevo je bilo domaćin najveće šumarske manifestacije u svijetu “53. EFNS-Europskog takmičenja šumara u biatlonu, Sarajevo-Igman 2023.”  Okupilo se čak 740 šumara iz 21 evropske zemlje.

Sport, kultura i istorija

Za ovu manifestaciju iz budžeta Kantona Sarajevo odobreno je čak 4,5 miliona KM nepovratnih sredstava.  Događaj je najavljen ne samo kao sportska, nego i kao kulturno-istorijska manifestacija.

Post s privatnog Linkedin posta Adnana Delića

Prije održavanja događaja na konferenciji za medije tadašnji kantonalni ministar privrede Adnan Delić je istakao da je u pitanju pozitivna priča i da očekuje svjetsku medijsku pažnju identičnu onoj iz 1984. godine kada su održane 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Ova je izjava izazvala podsmijeh kod opozicije u Kantonu Sarajevo.

Pitanja, pitanja, pitanja

Takmičenje šumara u njegovoj organizaciji? Taj novac ste potrošili na nabavku ski opreme, na jakne ministara, drugih članova Vlade i njegovih  prijatelja. Zimske jakne koje ste nabavljali našim parama. Mehanizaciju koja je trebala da priprema tada infrastrukturu za Šumarijadu ste koristili od Sarajevo-šuma, a kasnije ste plaćali fakture privatnih firmi koje to uopšte nisu radile – naveo je Zahiragić.

I prije toga postavljana su pitanja vlastima u Kantonu Sarajevo. Posebno tadašnjem ministru koji je vodio Ministarstvo privrede Adnanu Deliću.

Pa su i mediji počeli propitivati – koliko će koštati ova manifestacija, koliko će poreski obveznici Kantona Sarajevo izdvojiti za organizaciju, ko je organizator, odakle će se namaći milioni.

Tog 8. februara Ministarstvo privrede službeno je objavilo vijest o defileu, pa otvorenju 53. Evropskog takmičenja šumara u nordijskim ski disciplinama – EFNS.

Svečani defile učesnika (Foto: Ministarstvo privrede KS)

Ministar Delić je prije svečanog otvaranja kazao da “polako vraćamo stari olimpijski duh gradu Sarajevu, a posebno sjaj olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici”.

Ministar Delić na otvaranju EFNS (Foto: Ministarstvo privrede KS)

A na pitanja koja su se nametala i u skupštinskim klupama i u  javnosti kratko je odgovorio da nema saznanja o održavanju „Šumarijade“, kako je ovu manifestaciju nazvala opozicija, na Igmanu.

Ako me sjećanje ne vara

Također je negirao izdvajanje bilo kakvih budžetskih sredstava za ovaj događaj iako se 15-ak dana ranije pojavio na press konferenciji na kojoj je i sam najavio sporni događaj kao i na samom otvaranju manifestacije.

Gotovo iste odgovore nakon upornih pitanja dobili smo i mi.

Što se tiče Vašeg pitanja, ne znam da je ikakva „Šumarijada“ održana na Igmanu. Ako me sjećanje ne vara, posljednja „Šumarijada“ održana je ove godine na Vlašiću, ona prije nje u Tomislavgradu, a ona prije nje u Bosanskoj Kurpi i sa sigurnošću tvrdim da Ministarstvo privrede KS u mandatu ministra Delića nije ni jednu od njih podržalo jer nas niko nije ni tražio takvo što, a ovo je ujedno odgovor na neko od Vaših sljedećih pitanja. Dakle, obzirom da nismo bili pokrovitelji, niti dijelom organizacije – navedeno je u odgovorima iz Ministarstva.

I tu je zapravo za ministra riješen cijeli problem. Kad smo Evropsko šumarsko prvenstvo nazvali „Šumarijadom“. Pa je kolokvijalni naziv iskoristio da izbjegne odgovor.

I on, ali i oni koji su ostali nakon njega raditi u Ministarstvu privrede KS.

Nije „Šumarijada“, ali jeste značajan projekt

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo nema saznanja o održavanju „Šumarijade“ na Igmanu, te ne posjeduje informaciju o organizaciji i finansiranju iste. Poznato nam je da je na Igmanu u 2023. godini jedino održano 53.  Evropsko šumarsko prvenstvo u nordijskim ski disciplinama koje je aktom Vlade Kantona Sarajevo iz 2019. godine, proglašeno projektom od javnog značaja za Kanton Sarajevo – naveli su.

Kako god se zvalo to takmičenje, bitno je jesu li potrošeni novci. Ili još bitnije – da li je stvarno nešto otišlo i za nabavke privatnih stvari. Poput tih jakni o kojima je govorio Zahiragić.

On odjednom nije bio raspoložen odgovoriti na naša pitanja.

Htjeli smo ga pitati da li je dobio odgovore i jesu li njegovi navodi o kupovini skijaške opreme za neke članove Vlade KS zaista istiniti.

No, bez obzira na to, ostaje činjenica da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo kao generalni pokrovitelj, finansirao kompletne troškove takmičenja dok su organizatori  sarajevskog EFNS-a bili kantonalno preduzeće “Sarajevo – šume” i Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva FBiH.

Prvo Bašić, pa Delić

Evropsko šumarsko prvenstvo u nordijskim ski disciplinama, inače je nakon odluke u Italiji,  po drugi put održano na Igmanu, što je doprinijela uspješna organizacija 38. EFNS-a koji se održao 2006. godine, takođe  u Sarajevu.

Manifestacija je, Odlukom Vlade kantona Sarajevo, objavljenom u Službenim novinama od 25.04.2019.godine, proglašena događajem od javnog značaja za Kanton Sarajevo, a potpisao je tadašnji ministar, Delićev stranačko kolega Haris Bašić.

Skupe jakne Zahiragiću su zapravo bile samo izgovor da se skrene pitanje s katastrofalnog stanja u kompaniji „Sarajevo- šume“ kojom su godinama vladali kadrovi SDA.

Između ostaloga kao što se u novembru prošle godine pred zastupnicima Kantona Sarajevo našao i izvještaj o poslovanju te kompanije za 2021. godinu.

Nekoliko mjeseci ranije na prijedlog Naroda i pravde (NIP) imenovan je novi direktor Samir Omerović. Tadašnji predsjednik Skupštine KS Elvedin Okerić je rekao da analizom dokumentacije u ovom preduzeću, postoje ozbiljne indicije za kriminal i korupciju, te da je sve prijavljeno Uredu za borbu protiv korupcije.

Nezakonito primio 18 radnika

Prethodni SDA direktor Adnan Proha, neposredno prije smjene nezakonito je primio  18 novih uposlenika, a o čemu su se također oglašavali i iz Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Faksimil dijela Izvještaja o poslovanju “Sarajevo šume” za 2021.

No, ni od aktualnih rukovodioca „Sarajevo šuma“ nismo dobili odgovore na pitanja o finansijskoj isplativosti manifestacije koju organizira preduzeće koje grca u dugovima.

Grcaju u dugovima

Sadašnja uprava KJP  zatekla je dug od 3 miliona KM. Samo u 2020.godini Sarajevo-šume su poslovale sa gubitkom od 2,4 miliona KM.

Preduzeća u ovoj privrednoj grani žive od sječa šuma i takozvanog etata koji se odnosi za period od 10 godina i na osnovu kojeg se prave srednjoročni planovi koji osiguravaju proizvodnju jer neiskorištavanje etata, automatski znači gubitak. U konkretnom slučaju, neispunjavanje etata recimo za samo dvije godine  je proizvodnja duga od 13 mliona KM, a njegova realizacija je dobitak od 20 miliona KM i upravo zbog toga za ovo preduzeće važan je dugoročni plan za koji ne znamo da li postoji. Ovo se može desiti samo u BiH koja je prebogata šumom koju, nažalost, umjesto stručnog i planskog eksploatitanja, krče i kradu privatnici i u bescjenje po svijetu prodaju ovo blago.

Nova kotizacija

U međuvremenu,  Federalno udruženje inženjera i tehničara šumarstva, uputilo je poziv za uplatu kotizacije za učešće na  54. EFNS koja će se održati od 21. do 27. januara 2024. godine u mjestu Les Contamines-Montjoie u Republici Francuskoj.

Nemam ovlaštenja

Zanimljivo je da su upravo oni uz „Sarajevo-šume“, 7. februaru na Igmanu, raspolagali sa 4,5 miliona KM o čijem utrošku nisu htjeli razgovarati za naš portal. U odgovoru Udruženja, predsjednik organizacionog odbora  februarske manifestacije na Igmanu Azer  Jamaković, odgovorio je:

Zanimljivo je da se ovo Udruženje poziva na Ministarstvo i nadležne u ovom slučaju. Ne i onda kada se govori o nezakonitoj sječi šuma uz neposrednu blizinu skijaških staza koju su kantonalne vlasti bile dužne zaustaviti.

Ni na uporno insistiranje, pozivanje na Zakon o slobodi informacija, odgovore ni na jedno pitanje nismo dobili.

Dobijali smo iz Ministarstva tek kopije odluka iz “Službenih novina” u kojima su potpisnici prethodni premijeri Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto i Mario Nenadić, a koje se odnose na ono što je javnosti dostupno.

Uz ove kopije, dobili smo i Elaborat projekta vezan za organizaciju i održavanje, te finansiranje manifestacije održane u februaru 2023.godine.

Elaborat ne sadrži datum izrade.

Također, nije položen račun ni zastupnicima niti građanima.

Naši milioni i sumnja da li su i kako potrošeni ostaju moneta za političko potkusurivanje. S jedne strane SDA koja je „Sarajevo šume“ dovela u dubiozu. S druge aktuelne vlasti u kantonu koja ne voli da joj se postavljaju pitanja.

Idi naVrh

Don't Miss