72a8ebe54a9331760135713f54726618
72a8ebe54a9331760135713f54726618

U Novom Pazaru preminule još tri osobe, u bolnici 104 pacijenta zaražena koronom

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je da su u posljednjih 24 sata umrle tri osobe zaražene koronavirusom, dok su trenutno na liječenju u toj zdravstvenoj ustanovi 104 pacijenta. On je na konferenciji za novinare kazao da su preminuli muškarac star 57 godina i dvije žene (68 i 67 godina), a da su svo troje imali i druge hronične bolesti.

“U posljednja 24 sata na bolničko liječenje primljeno je 17 pacijenata, tako da ih sada imamo 104. Na respiratoru je sedmoro, od kojih je troje na mehaničkoj ventilaciji. U tercijarne zdravstvene ustanove prebacili smo osmoro pacijenata”, rekao je Đerlek.
On je istakao da su sva odjeljenja Opšte bolnice, osim Ginekologije i Hirurgije, namijenjena liječenju pacijenata oboljelih od kovida.

 

 “Ispraznili smo Interno i Dječije odjeljenje, imamo sada 350 kreveta na raspolaganju, neće se više dešavati da ljudi leže u hodnicima i na stolicama. Na Internom će biti najteži pacijenti, gdje će imati centralni dovod kiseonika, srednje teški na Grudnom, Palijativnom i Infektivnom odjeljenju, a laki u Medicinskoj školi”, kazao je Đerlek.

Pacijenti sa Internog odjeljenja, koji zahtijevaju dalje bolničko liječenje, prebačeni su u Specijalnu bolnicu u Novopazarskoj Banji, dok su ostali otpušteni kućama.

Svi ostali pacijenti, koji ne boluju od Covida, biće preusmjeravani u ostale zdravstvene centre u Srbiji.

Đerlek je ponovio da Opšta bolnica u Novom Pazaru ima dovoljno lijekova i opreme, da su stigle baterije za kiseonik i da je formirana nova respiratorna jedinica sa 18 respiratora, ali da još uvijek postoji potreba za stručnim kadrom.

“Trenutno nam pomaže 15 kolega iz Srbije, očekujemo još 20, a nadamo se da će nam uskoro stići i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Turske. Kada će se to desiti, ne zavisi od mene, već od dogovora na državnom nivou”, rekao je Đerlek.

On je kazao da se Opštoj bolnici javilo oko 60 nezaposlenih ljekara i medicinskih sestara i da će, u zavisnosti od potreba, biti angažovano njih 30 do 40 koji će odmah popuniti upražnjena mjesta ljekara koji su oboljeli.

“Tražio sam od svih ljekara i sestara da nam donesu snimke pluća, da li se vide promjene na njima, kao i rezultate PCR testova i da vidimo ko je otišao na bolovanje sa razlogom, a ko bez. U ovoj borbi moramo učestvovati svi zajedno, nema bježanja”, rekao je Đerlek.

Đerlek je za koordinatora Opšte bolnice imenovan jutros, nakon što je direktoru ove zdravstvene ustanove Mehi Mahmutoviću sinoć pozlilo, zbog čega je prebačen za Beograd.

“Situacija nije sjajna, neće biti lako, tražimo strpljenje građana i nadam se da ćemo, uz ljekare i medicinsko osoblje koje se junački bori, vrlo brzo normalizovati stanje. I ja ću dati sve od sebe, majka mi je preminula prije tri dana od Covida, a ja sam se zbog iste bolesti liječio na Infektivnoj klinici”, dodao je on.

Đerlek je rekao da ne posjeduje informacije o zdravstvenom stanju Mahmutovića, osim da je u koronarnoj jedinici u Beogradu.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Škrijelj: Studenti od nas očekuju kvalitetno obrazovanje

Naredna vijest

Članovi porodice pokušali da otmu tijelo preminule od Covida-19