Dženana Alađuz: Pitam sad i ovdje – ima li kraja ubijanju žena u BiH?

10.02.2024.

Gdje je Ramo Isak koji je po svojoj funkciji nadređen svim policajcima direktorima i komesarima Federacije, kojoj, koliko znamo pripada i Tuzla, i koji vrlo često govori u ime svih?

Policajac Ćustendil Elvis je nedavno ubio ženu u Tuzli.

Dok naš narod komentariše njen ljubavni život, koji je iz nepoznatog razloga najvažniji u ovom trenutku, ovo su činjenice:

– Ne radi se o slučajnoj žrtvi. Ubojica je ciljano išao na nju – kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik tužiteljstva Tuzlanske županije.

– Ubica policajac, je pišu mediji „odranije poznat policiji”. Više puta mu je oduziman službeni pištolj.

– Ubica, policajac, je bio dokazani alkoholičar.

Na godišnji s pištoljem

Kako kaže direktor Uprave tuzlanske policije Dževad Korman : – Mi do ovog momenta ne raspolažemo nikakvim saznanjima da je Elvis imao konflikte i probleme sa kolegama, Ćustendil Elvis je bio disciplinski odgovoran zbog saobraćajne nesreće koju je prouzrokovao pod utjecajem alkohola, i iz tih razloga je diciplinski sankcionisan.

Meni dovoljno da se zapitam – a šta to treba da uradi policajac da neko u toj hijerarhiji od milion šefova i komesara pomisli “pa možda nije dobro da dokazani alkoholičar ima dozvolu da nosi i koristi službeni pištolj?”

Ubica, policajac, je otišao na godišnji odmor i nije vratio službeni pištolj. Niko iz policije nije provjerio gdje mu je pištolj dok ga nisu uhapsili. Osobi kojoj su više puta oduzimali službeni pištolj.

Komesar kaže da će “ubuduće će biti pooštrene mjere”. To će posebno utješiti porodicu ubijene žene. Uzeće njenu sliku u ruke i ovo obećanje da ih grije u noćima kad ne budu mogli spavati.

Ćustendil je suspendovan u četvrtak. Suspendovan? Šta to znači? Garant će nastaviti primati platu. Ne bi bio prvi koji nastavlja da prima platu i beneficije na račun svojih žrtava.

Gdje je Ramo Isak koji je po svojoj funkciji nadređen svim policajcima direktorima i komesarima Federacije, kojoj, koliko znamo pripada i Tuzla, i koji vrlo često govori u ime svih?

Nisam pročitala njegovo saopštenje kao čelnog čovjeka FMUP-a, a nesretna žena ubijena je 7.februara. Ako ga neko ima molim da mi pošalje, odmah ću ga objaviti. Ali sam zato pročitala svašta na njegovom Instagram profilu.

Prije 3 dana (danas je subota) je na svom instagramu objavio: – Saopštenje da podržava aktivnosti na izradi Prijedloga kolektivnog ugovora za zaposlene u FMUP; Saopštenje o sastanku sa predstavnicima dobitnika najvećih ratnih priznanja. Ministar Isak primio u posjetu Avdu Hebiba (!!!)…

Nije bilo mjesta za saopštenje povodom nedjela njegovog kolege? Nisam znala da Instagram ograničava broj dnevnih objava!

Isak je “zauzet”?!

Ne znam ni da li je posjetio porodicu ubijene ili obišao MUP TK, provjerio ko je odgovoran što je policajac ubica nosio pištolj i na godišnjem, odmah odrezao sankcije, utjerao strah u kosti svima koji ne rade svoj posao… Da ih je posjetio sigurno bi objavio na Instagramu gdje je vrlo aktivan.

Ne vjerujem da je baš toliko zauzet. Mislim, ima vremena da otvara benzinske pumpe po Zenici, slika se po obližnjim cestama, putuje u Dubai i…Kad ima vremena da posjećuje benzinske pumpe po Zenici valjda može i u TK?

Pitam sad i ovdje – ima li kraja ubijanju žena u BiH?

To što je jedna žena ubila muškarca u Doboju je stravičan čin, ali on ne znači i ne opravdava mišljenja da femicid ne postoji, da nije u eskalaciji, da ne postaje epidemija. Ponavljam, u posljednjih godinu dana 15 žena je ubijeno samo zato što su žene, a od kad smo usvojili Istanbulsku konvenciju ubijeno je 75 žena!

Ima li kraja? Koliko života je dovoljno da izvučete glavu iz guzice i shvatite da je u ovoj državi na brdovitom Balkanu otvoren lov na žene?

Idi naVrh

Don't Miss