8d1bc925a0f6735425ad6786b1155a87
8d1bc925a0f6735425ad6786b1155a87

Dirigent Karović: Izvođenje Srebreničkog inferna je stresno i emotivno

Potresni oratorij ‘Srebrenički inferno’ izveden tokom ukopa posmrtnih ostataka devet identificiranih srebreničkih žrtava na obilježavanju 25. godišnjice genocida, i ove godine izazvao je snažne emocije.

Dirigent Udruženja muzičke omladine “Omladinski hor Zenica” Milenko Karović, koji je predvodio 53 članice hora, kazao je za Fenu da moraju opominjati, a da je to najbolje uraditi kroz pjesmu, jer muzika izaziva najveće emocije.

– Veoma je emotivno i stresno i svaki put kad završe djevojke zanijeme dok se ne vrate kući – istakao je Karović te pojasnio da izvode jedan dio “Srebreničkog inferna” i “Lane tosu” (“Prokleti bili”).

Oratorij ‘Srebrenički inferno’ prvi put je izveden 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen-obilježje i mezarje. Otad se izvodi svake godine, na dan obilježavanja godišnjice genocida i ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić, a komponirao Đelo Jusić.

Harović je istakao da je Đelo Jusić napisao tako melanholičnu muziku da ne postoji osoba na svijetu koja neće osjetiti tugu u sebi.

Naglasio je da će nastaviti tradiciju i obilježavati taj teški trenutak u Srebrenici svake godine.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Dragan Čović: Svjesni patnje i bola koji nastaju u odsustvu mira, gradimo evropsku budućnost

Naredna vijest

I “Žene u crnom” u Potočarima odale počast žrtvama genocida