SDPBiH: Nikada nećemo pristati na podjelu Mostara

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine na online sjednici Predsjedništva razmatrala je trenutnu političku situaciju u državi, te analizirala prilike pred lokalne izbore.

Na sjednici je bilo riječi o nedavnom sporazumu SDA i HDZ o održavanju izbora u Mostaru, te je navedeno kako SDP nikada neće pristati na podjelu Mostara, koja se ovim sporazumom “pokušava prodati pod plaštom održavanja izbora” – saopćeno je iz te stranke.

Predsjedništvo je usvojilo stav i ocjenu Gradskog odbora SDP Mostar da cementiranje podjele ne može biti opcija po pitanju Mostara.

Zadužilo je Klub SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta da, po hitnom postupku, u parlamentarnu proceduru upute SDP-ov prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je baziran na presudi Suda za ljudska prava iz Strazbura u vezi  održavanja izbora u Mostaru.

– SDP nikada neće pristati na legitimitet pri predstavljanju, jer to vidimo kao odustajanje od građanske vizije društva. Za SDP je neprihvatljivo legitimno predstavljanje naroda, što kroz niz presedana nacionalističke stranke žele uvesti kao pravilo. To je uvod u definitivnu etničku podjelu bosanskohercegovačkog društva – navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo SDP-a BiH je potvrdilo opredjeljenje da kandidira potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. Zadužena je Kadrovska komisija SDP-a da provede proceduru evidentiranja, razgovaranja i predlaganja kandidata prema partijskim organima. 

SDPBiH poziva na novi oprez građana kada je u pitanju pandemija i traži adekvatnu reakciju institucija, jer nagli rast broja zaraženih može dovesti do širenja pandemije. U saopćenju se navodi da takvom razvoju situacije „ionako neefikasno zdravstvo nije u stanju odgovoriti“.

SDPBiH će, sam ili sa svojim partnerima, strateški nastupiti na lokalnim izborima s velikim brojem listi i kandidata za načelnike i gradonačelnike, kako bi svaki građanin u BiH imao priliku da odabere promjenu i otklon od lokalnih čelnika, koji su oduvijek više radili za interese stranaka, umjesto za interese građana – saopćeno je iz SDP-a BiH.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Tegeltija: Nećemo otvoriti granicu za EU dok oni ne otvore za građane BiH

Naredna vijest

GP BiH: Koje uvjete građani moraju ispunjavati da bi ušli u Hrvatsku