POVODOM 3. MAJA: BiH je na prekretnici kada je u pitanju sloboda medija

03.05.2024.

Građani i građanke BiH zaslužuju bolje, da zaslužuju slobodne i nezavisne medije koji im pružaju informacije na osnovu kojih mogu pravilno birati i pozivati na odgovornost svoje izabrane zvaničnike, istaknuto je

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija.

Politički napadi na slobodu medija, uključujući pritvaranje novinara, gušenje nezavisnih medija i široko širenje dezinformacija, značajno su se intenzivirali u protekloj godini  –  navodi se u godišnjem Svjetskom indeksu slobode medija koji objavljuju Reporteri bez granica (RSF).

Strmoglav porast političke represije

U godini kada će više od polovine svjetske populacije izaći na demokratske izbore, RSF indeks pokazuje sveukupni pad slobode medija na globalnom nivou i strmoglav porast političke represije nad novinarima i nezavisnim medijima.

Reporteri bez granica suočavaju se sa zabrinjavajućim padom podrške i poštivanja autonomije medija i povećanje pritiska od države ili drugih političkih aktera – rekla je urednička direktorica RSF-a Anne Bocandé.

Kampanje uznemiravanja

Ona je navela da države i druge političke snage igraju sve manju ulogu u zaštiti slobode medija.

Ovo lišavanje moći ponekad ide ruku pod ruku s neprijateljskim radnjama koje podrivaju ulogu novinara ili čak instrumentaliziraju medije kroz kampanje uznemiravanja ili dezinformiranja  – rekla je ona, prenosi Guardian.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Uznemirujući trend

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler smatra da je BiH na na prekretnici kad je u pitanju sloboda medija jer je po najnovijem indeksu slobode medija u svijetu pozicija na kojoj se nalazi zabrinjavajuća i odraz je uznemirujućeg trenda smanjenja medijskih sloboda.

Aggeler je istakao da se, uprkos ustavnim garancijama i međunarodnim obavezama, novinarstvo u BiH suočava sa sve većim egzistencijalnim izazovima novinari i novinarke su izloženi zastrašivanju, čak i fizičkom nasilju samo zato što rade svoj posao.

Uvođenje klevete

Osim toga, dodao je da nedavno ponovno uvođenje klevete kao krivičnog djela u RS-u predstavlja ozbiljan napad na slobodu izražavanja i slobodu medija, te da takvo neprijateljsko okruženje ne samo da ometa novinare u objektivnom izvještavanju nego nagriza i samo tkivo demokratije.

Aggeler je naveo da demokratske države ne mogu funkcionisati bez novinara koji pažljivo prate rad vlasti i pružaju građanima tačne informacije.

Nezavisno novinarstvo je od ogromnog značaja i za potpuno uživanje ljudskih prava te se svakoj aktivnosti kojom se podriva suštinska uloga slobodnog medija mora odlučno suprotstaviti i ona se mora osuditi  –  poručio je Aggeler i izrazio solidarnost s medijskim radnicima u BiH koji se hrabro drže principa slobode izražavanja i slobode medija, uprkos sve većim pritiscima i represiji.

Ključna uloga

Rekao je da građani i građanke BiH zaslužuju bolje, da zaslužuju slobodne i nezavisne medije koji im pružaju informacije na osnovu kojih mogu pravilno birati i pozivati na odgovornost svoje izabrane zvaničnike.

Aggeler je pozvao vlasti u BiH da poštuju obaveze na polju međunarodnih standarda te obaveze prema građanima i građankama ove države i osiguraju zaštitiu novinara i novinarki i slobode medija.

Podcrtao je da novinari i novinarke imaju ključnu ulogu u pozivanju na odgovornost svih koji su na vlasti, u otkrivanju korupcije i zloupotreba, te u davanju glasa i prostora onima koji marginalizovani i ugroženi.

Oni su čuvari demokratije i njihov rad je neprocjenjiv kad je u pitanju jačanje transparentnosti, javne odgovornosti i vladavine prava. Danas kao i svaki dan OSCE izražava podršku novinarima i novinarkama i medijskim radnicima te važnom poslu koji obavljaju  – naglasio je Aggeler.

Lijepe želje na papiru

Povodom Svjetskog dana slobode medija, očekivano, novinarima i medijskim djelatnicima stižu čestitke upravo od onih koji im onemogućavaju slobodan rad, političara ponajprije.

Tako i zvaničnici iz Republike Srpske, navodi Klix, upućuju lijepe želje medijima i navode da su slobodni i nezavisni mediji važan faktor svakog društva Vlada ovog entiteta priprema novi zakon koji udara na medijske slobode.

Kao da su zaboravili da je nedavo Vlada RS-a usvojila izmjene Krivičnog zakona RS-a kojim se kriminalizira kleveta, a zakon će se odnositi i na pisanje novinara u FBiH.

 

U tekstu zakona klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi.

Međutim, razlika između klevete ili neistinite tvrdnje i ličnog mišljenja novoinara/kolumniste je teško prepoznatljiva. Prema tome, sve što novinar napiše može biti podložno krivičnoj prijavi ako se druga strana “nađe uvrijeđenom”. Cilj je da novčane kazne uplaše novinare i medije te da pod ekonomskim pritiskom “pažljivije” biraju riječi i teme kojima će se baviti.

U FBiH malo bolje

U Federaciji BiH situacija je nešto malo bolja, no i u ovom entitetu snažni su pritisci na medije,  pokušaji utjecaja na na pisanje novinara i urednika konstantnim žalbama na njihov rad.

Reporteri bez granica svake godine predstavljaju Svjetski indeks slobode medija – BiH se prema ovom indeksu u 2023. godini nalazila na 64. mjestu, što je blagi napredak u odnosu na 2022. godinu kada se BiH nalazila na 67. mjestu.

S obzirom na nove zakone koji su usvojeni i koji bi mogli biti usvojeni za pretpostaviti je da će BiH u 2024. godini nazadovati kada je riječ o ovom indeksu

 

Idi naVrh

Don't Miss