275530eadddf575647758a7b5a5d0c24
275530eadddf575647758a7b5a5d0c24

Tegeltija: Nećemo otvoriti granicu za EU dok oni ne otvore za građane BiH

30.06.2020.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je danas novinarima da su imenovanja ponovo skinuta sa dnevnog reda, ali da vjeruje da će lideri političkih partija koji čine većinu dogovoriti to u narednih nekoliko dana.

Govoreći o pitanju otvaranja granica BiH za građane EU , Tegeltija je rekao da danas nisu donijeli odluku s obzirom na to da ni EU to nije učinila kad je u pitanju BiH. Kaže da je jedinstven stav svih članova Vijeća ministara da se za građane EU ne otvori granica dok oni ne otvore granicu za BiH.

“Mi smo zakazali današnju sjednicu za 30. juni iako to činimo svakog četvrtka zbog toga što smo očekivali da će EU donijeti odluku o otvaranju granice za državljane BiH. Pošto to nije učinjeno, jako smo nezadovoljni odlukom Evropske komisije i iz razloga što BiH nije u najtežoj situaciji kada je u pitanju pandemija virusa korona, i zbog toga nema razloga da mi otvorimo granice za državljane EU. Tako da će se ova odluka prolongirati za naredne dvije sedmice”, rekao je Tegeltija.

 

On je kazao da je Vijeće ministara danas donijelo odluku o privremenom finansiranju insititucija, s obzirom na to da budžet još nije donesen, ali se nada da će naredne sedmice Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta BiH usvojiti budžet.

 

Kazao je da je sa dnevnog reda skinuto još nekoliko tačaka, kao i Strategija o procesuiranju ratnih zločina, te izrazio nadu da će i to biti riješeno u dogledno vrijeme.

 

Što se tiče Trgovske gore, Tegeltija misli da je veliki nesporazum što je sa dnevnog reda skinuta odluka o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru.

 

“Mislim da je ministarica Turković dobila nekompetentno mišljenje ljudi koji su tražili da se ta tačka dnevnog reda skine sa sjednice”, rekao je Tegeltija.

 

On smatra da je neophodno donijeti tu odluku, jer ona ne prejudicira nego stvara pretpostavke da BiH može zaštiti svoje pravo, odnosno pravo građana.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss