SarajevoSmog
SarajevoSmog

LOKALNI IZBORI 2020 / Smrt svakog 7 građanina BiH uslijed zagađenja zraka nije tema ovogodišnjih predizbornih kampanja

03.11.2020.

Dok lideri s vrha tokom predizborne kampanje šire nacionalističke poruke “Samo vam mogu pomoći nacionalne stranke, mi čuvamo interese Bošnjaka, Srba i Hrvata”, “Bit će rata”, “BiH nema šanse da opstane”, kandidati/kinje za (grado)načelnik/ice istih tih partija na lokalnom nivou razbacuju se kvazi patriotizmom, ostvarenjima za vrijeme prethodnog mandata, svečanim otvaranjima kontejnera i bandera ili jednostavno neralnim idejama i vizijam, ne bi li uboli koji glas.

U jednom takvom sistemu obmane, ispraznih govora, realni problemi koji su direktan atak na zadravlje građana/ki kao što je zagađenje zraka nisu bitni, iako istraživanja pokazuju da svaki sedmi građanin/ka u Bosni i Hercegovini umire od zagađenja zraka.  “U podacima Agencije za statistiku BiH za 2016. godinu navodi se da je u BiH umrlo 37.070 ljudi, što znači da je svaka sedma osoba umrla od posljedica zagađenja zraka – pojasnio je Anes Podić iz Eko Akcije.

Takvo nešto nije bilo dovoljno upozorenje da se u Programskoj deklaraciji Stranke demokrtaske akcije (SDA) iz 2019. godine ova tematika problematizira, pa ako ništa spomene kao nešto na čemu bi se u budućnosti moglo raditi. No, ipak se navodi u dijelu u kojem se govori o zdravstvenom aspektu kako će ova partija postupati  „u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije“. A preporuke kažu, srednja dnevna vrijednost zagađenog zraka 50 μg/m3    i tako maksimalno 35 dana u godini. U Bosni i Hercegovini 400 μg/m3 normalna pojava.

Semir Efendić koji je ponovo kandidat za nečelnika općine Novi Grad u ime SDA na svojoj Facebook stranici od početka predizborne kampanje u pisanim postovima nije spomenuo zagađenje zraka. Umjesto toga fotografisao se s bakama i dekama po ulici, te objavljivao fotografije djeteta koje je uperilo prst u njegov plakat. S druge strane njegov stranački kolega Nedžad Ajnadžić isključivo u jednom od postova se pohvalio kako nastavlja raditi na „utopljavanju“ stambenih objekata.

Iako je u programskoj deklaraciji partije Narod i Pravda (NiP) naglašeno postojanje problema zagađenja zraka, njihov kandidat za načelnika općine Ilidža Nermin Muzur, osim promocije vožnje bicikla, o zagađenju zraka nije detaljnije dosad govorio u svojoj predizbornoj kampanji, barem prema pisanim postovima na Facebook stranici.

Želimo prevazići ustaljeni neprihvatljivi pristup u kome je zaštita okoliša društveni trošak. Opredijeljeni smo za potpunije programe: podizanja energetske efikasnosti, između ostalih kroz podršku implementaciji lokalnih projekata toplifikacije stambenih objekata, zgradarstvo, adekvatno prostorno planiranje i odgovorno upravljanje prostorom i infrastrukturnim resursima – navedeno je u Programskoj deklaraciji NiP-a.

Ni Ibrahimu Hadžibajriću aktuelnom načelniku općine Stari Grad zagađenje zraka u pohodu na već koji mandat ne predstavlja značajnu temu. Umjesto toga na njegovom Facebooku „sijevaju“ postovi obećano-ispunjeno: Završen je projekat uvođenja nove vodovodne mreže, fekalne i oborinske kanalizacije na Mahmutovcu vrijedan 750.000KM, u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak“.

Adna Pandžić kandidatkinja Demokratske fornte (DF) za načelnicu Novog Sarajeva, koja inače plaća kazne od 3000 KM zbog vrijeđanje LGBTIQ populacije, iako je kako sama kaže osjetljiva na marginalizirane skupine, zagađenje zraka očigledno ne vidi kao problem. Ona se više u svojim Facebooku postovima fokusirala na to iz kakve porodice dolazi. Do programske deklaracije njene partije, nismo mogli doći, barem ne pretraživajući njihovu oficijalnu stranicu i Google.

A da priča Fahrudina Radončića o izlasku iz tadašnje šestorke zbog nedovoljnog rada na problemima zagađenja zraka ne bi bila isprazna, pobrinula se Sanela Parašović-Gadžo, kandidatkinja za načelnicu općine Novi Grad. U svom program je kao jedan od ciljeva navela okolišno uređenje. “Posebnu pažnju usmjeriti na urbano planiranje i infrastrukturu, te riješiti saobraćaj u mirovanju. Nama svima treba uređen prostor i čista okolina“, istakala je na svom Facebooku profilu. U deklaraciji ove partije ima poseban dio koji se odnosni na okoliš.

I kandidat Naše stranke za načelnika općine Centar Srđan Mandić problem zagađenog zraka uvrstio je u jednu od tema svoje kampanje. „Otvoreni zeleni prostori u Opštini Centar za sve građanke i građane! Način na koji smo oslobodili pješačke staze od automobila na Breki je način kako ćemo to uraditi i u drugim dijelovima Opštine Centar. Prizori u Jukićevoj i Ulici Muhameda Hadžijahića djeluju zastrašujuće. Mrak, nered, prljavština, strah za bezbjednost, oronule zgrade, nagomilana vozila i neredovan gradski prevoz“, pisao je u postovima na svojoj oficijalnoj stranici.

Naša stranka u svom političkom programu posebno mjesto je posvetila okolišnoj politici. Već duži niz godina ukazuje na problem okolišne zakonske regulative na državnom nivou, te nedostatak ljudi koji bi radili u ovoj oblasti. Iako je tako, konkretnih pomaka u posljednjih nekoliko godina nema.

Međutim, građanima/kama ide na ruku cjelokupna situacija u Kantonu Sarajevo jer su imali priliku da vide kako su se ponašale stranke prve vlade (šestorke) i druge vlade (Petak 13) kada je u pitanju zagađenje zraka, te shodno tome odluciti kome ce na lokalnom nivou ukazati povjerenje.

Prema mišljenju stručnjaka ni jedna, ni druga vlada nisu bile efikasne. Mnogo neispunjenih obećanja i nemar za ovaj problem s kojim se svake godine susrećemo, a koji zbog individualnih ložišta, loše gradnje, te neadekvatno reguliranog saobraćaja postaje iz godine u godinu sve teži. A prema većini aktuelnih kandidata/kinja na izborima za 2020. godinu, ne i značajniji.

(Piše: A.Šabić, Foto: Bljesakinfo)

Idi naVrh

Don't Miss