Mjere Vlade Kosova: Zatvaraju se kopnene granice, prekid saobraćaja i letova

“Kosovo zatvara svoje granice za strane državljane” odlučeno je u novim mjerama koje je vlada preduzela u pokušaju širenja korona virusa, poslije dva potvrđena slučaja.

Samim tim javni prijevoz i avionske usluge će također biti obustavljene, prenosi Prishtina Insight.

Nakon sastanka kosovske vlade u petak navečer, usvojene su brojne dodatne mjere za suzbijanje širenja korona virusa nakon što su dvije osobe danas potvrđene kao pozitivne na virus.

 

Mjere koje su usvojene podrazumijevaju obustavu javnog prevoza i zatvaranje kafića, barova i restorana, dok će svi letovi osim onih koje organizira vojska ili se radi o dostavama zaliha pomoći biti obustavljeni 16. marta.

 

Kosovske kopnene granice također će biti zatvorene za sve građane koji nisu kosovski, a stanovnici Kosova će se podvrgavati medicinskim pregledima i uputama da se nalaze u karanteni 15 dana nakon dolaska.

 

Ulazak i izlazak iz gradova Kline i Viti također je zabranjen nakon što su stanovnici ove dvije općine u petak popodne testirali pozitivnim na korona virus.

 

Prekidaju se sve kulturne, sportske i omladinske aktivnosti na Kosovu.

 

Premijer je građane pozvao da izbjegavaju mjesta gdje ima okupljanja ljudi i da se pridržavaju preporuka u vezi zaštite od korona virusa koje je izdao Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova.

 

“Zajedno s dva zamjenika premijera i ministrima maksimalno smo anagažovani da pripreme budu pune kako bi imali što manje građana zaraženih od virusa COVIT-19, da kroz samoizolaciju, higijenu i osvješćivanje spriječimo širenje tog virusa”, kazao je Kurti.

(N1/Interview,ba)

Prethodna vijest

U Bosni i Hercegovini oblačno

Naredna vijest

Turska zatvara granice za putnike iz devet evropskih zemalja