a56f9cf80aff9f36173536d7cd1dc1e7
a56f9cf80aff9f36173536d7cd1dc1e7

Turska zatvara granice za putnike iz devet evropskih zemalja

14.03.2020.

Od sutra će Turska zatvoriti svoje granice za putnike iz devet evropskih zemalja, javlja Anadolija.

Naime, Turska će svoje granice od 8 sati ujutro po lokalnom vremenu zatvoriti za putnike iz Njemačke, Španije, Francuske, Austrije, Norveške, Danske, Švedske, Belgije i Holandije, navodi se u cirkularnom pismu s potpisom ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua.

U pismu se navodi kako su privremeno obustavljena i putovanja iz Turske u ove zemlje, a u okviru mjera na sprečavanju širenja zaraze koronavirusa.

 

Pismo je upućeno svim uredima guvernera, policijskim upravama, žandarmeriji, Direkciji za upravljanje migracijama i jedinicama za graničnu kontrolu.

 

Rečeno je kako se zaraza brzo širi u pojedinim evropskim zemljama, uključujući Italiju i da odnosi veliki broj života zbog čega je, u skladu s preporukama Ministarstva zdravstva i Naučnog vijeća, donesen niz mjera koje se odnose na Njemačku, Španiju, Francusku, Austriju, Norvešku, Dansku, Švedsku, Belgiju i Holandiju.

 

Državljani ovih devet zemalja i državljani trećih zemalja koji su u njima boravili u posljednjih 14 dana, sutra od osam sati neće moći ući u Tursku. Istovremeno, državljanima navedenih zemalja neće biti ograničeno napuštanje Turske.

 

U pismu se navodi i kako su privremeno obustavljena putovanja državljana Republike Turske u pomenute zemlje, a kao što je to ranije bio slučaj s Kinom, Iranom, Irakom, Južnom Korejom i Italijom, skladno pravilima i procedurama Ministarstva zdravstva bit će podvrgnuti pregledu, kontroli i nadzoru u trajanju od 14 dana te eventualno karantinu.

 

Rečeno je i kako svi nadležni predstavnici nižih organa vlasti ubrzano trebaju planirati aktivnosti u vezi s mjerama, provesti i ne dopustiti bilo kakvo odstupanje i kašnjenje u vezi s primjenom odluke.

(Anadolija/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss