UNFPA, UN, Britanska ambasada i kompanija Violeta financijski podržali sigurne kuće u BiH: „Nulta tolerancija prema nasilju nad ženama“

28.09.2020.

„Iako imamo ogromnu krizu prouzrokovanu pandemijom Korona virusa, tolerancija prema nasilju nad ženama mora biti jednaka nuli, a dom u kojem žive mora biti bezbjedan“, poručeno je danas prilikom potpisivanja ugovora o donaciji između predstavnika Ujedinjenih nacija, Britanske ambasade, bh. kompanije Violete i predstavnica osam sigurnih kuća. 

Potpisivanjem ovog dokumenta korisnice sigurnih kuća dobit će finansijsku podršku od UNFPA u iznosu od   63,000 KM i mobilne uređaje za Viber SOS liniju, 48,000  KM od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kao i higijenske potrepštine za godinu dana od bh. kompanije Violeta iznosu od 30,000 KM.

 

Tokom pandemije ograničene su mnoge aktivnosti i društveno okupljanje, a sva ta ograničenja imaju teške posljedice po društvo koje je inače ranjivo i marginalizirano. Što se tiče ljudi, žena, djece, dom treba biti najsigurnije mjesto, međutim to nije uvijek tako. Žene su često u ovoj situaciji bile žrtve naislja u porodici. Od početka krize broj žrtava nasilja je povećan, a kapaciteti sigurnih kuća su postali ograničeni. Neophodno je obezbjeđivati psihološku pomoć, obezbjeđivati sigurne kuće i klinički voditi slučajeva nasilja u porodici. Apeliram na parntere u razvoju, civilno društvo, poslovnu zajednicu da vode računa o prevenciji nasilja nad ženama u BiH – istakala je Ingrid Macdonald, stalna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH.

 

Jhon Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA ističe kako je bitno da svi ključni akteri u državu pruže podršku ženama i zaštite ih u ovim teškim trenucima.

 

Ne samo u okviru javnog sektora, već i privatno. Zahvalan sam na ovom partnerstvu sa Ambasadom Velike Britanije i UN-om, koje će jačati kako nijedna žena ne bi trpjela nasilje. Želim istaknuti partnerstvo s Violetom. To je poduzeće koje je itekako svjesno da nasilje nad ženama ne smije biti prihvaćeno u 21. stoljeću. Ipak govorimo o privatnom sektoru koji preuzima odgovornost u pružanju pomoći ženama u jeku pandemije, koja ostavlja posljedice i na privatni sektor i zato sam zahvalan kompaniji Violeta – kazao je Kennedy Mosoti.

 

Jedinstvenu poruku poslao je i britanski ambasador u BiH Matthew Field: „Nasilje u porodici se ne smije tolerisati, niti ignorisati, i sve žrtve trebaju dobiti pomoć“.

 

Pandemija je prouzrokovala brojne probleme, važna je podrška ranjivim grupama i njih ne smijemo zaboraviti. Mjere za borbu protiv rodnozasnovanog nasilja uvijek moraju biti prioritet, a posebno u vremenu krize. Britanska ambasada provodi brojne mjere koje štite žene, a posebno djevojčice. Ključno je da se podrže sigurne kuće i rješenja za pružanje ovih specijaliziranih usluga. Ohrabrujemo vlasti da surađuju sa sigurnom kućama  poručio je.  

 

A koliko kompanija Violeta brine o ravnopravnosti pokazuju podaci o jednakom broju uposlenih muškaraca i žena.  

 

Za maksimalnu smo ravnopravnost i za nultu toleranciju nasilja nad ženama i djecom. U BiH treba više tolerancije u svim segmentima društva, nadam se da ćemo napredovati i da će se standardi podizati na tom nivou. Kažu dobro je činiti dobro, a mi iz Violete ćemo se truditi da činimo dobro – istakao je vlasnik kompanije Violeta Petar Ćorluka.    

 

Na otežavajuće okolnosti rada tokom pandemije Korona virusa ukazale su predstavnice sigurnih kuća.

 

U posljendjih nekoliko mjeseci smo bili u situaciji da radimo u ograničenim okolnostima, a s povećanim poslom. Dok štitimo druge od nasilja i pružamo im pomoć, dužne smo da provodimo mjere zaštite zdravlja nas samih i korisnica. Svojim primjerom potvrđujemo koliko pandemija pogađa žene jer smo sve radile poslove, a bile majke i supruge. Žene trpe nasilje ne samo od počinioca, nego od predstavnika institucija i okruženja. Institucionalnom nasilju smo izložene i mi. U toku 2019. godine je ubijeno 12 žena i djevojčica. Jako je teško predvidjeti kakve će statistike biti do kraja godine. Sigurne kuće su svih ovih godina bile sigurno mjesto, međutim mi nismo samo privremeni krov nad glavom, mi smo centri koji se bore za promjene zakona, politika i vrijednosti – kazala je Dragana Petrić iz Fondacije Lara, Bijeljina.

 

No, kako ističe predstavnica Vive Žene iz Tuzle Jasna Zečević međunarodna zajednica prepoznaje probleme na adekvatan način i brine o građanima BiH.

 

Nadati se da će i oni koji su izabrani da brinu o nama, početi brinuti. Nakon što je proglašeno stanje pandemije Korona virusa, svi su bili ugroženi i svi su bili u strahu, ali mnogo snažnije su to osjetile žene žrtve nasilje jer ih je pandemija podsjetila na sve što su preživjele, ali i nemogućnost odlaska u sigurne kuće. Sve te institucije nisu imale mogućnost zbrinuti žene jer nismo imali prostor za izolacijske sobe. Vrlo brzo je međunarodna zajednica odgovorila i dokazala da se brinu o ženama i djeci. Problem sigurnih kuća je nepostojanje sistema finaciranja sigurnih kuća, u zakonu niste prepoznati. Kako pružiti sigurnost i budućnost nekome ako ste vi tako ne osjećate kao profesionalci. Ova podrška je veoma važna za nas jer vjerujemo da će nacrtati neke korake kako da postignemo instiucionalnu opstojnost – zaključila je Zečević.  

 

Svjesni problema sa kojima  se sigurne kuće u Bosni i Hercegovini susreću u kontekstu pandemije COVID-19, te uzimajući u obzir izuzetnu važnost njihovog postojanja, rada i doprinosa društvu koje teži ka eliminaciji rodno zasnovane diskriminacije i svih oblika nasilja, Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini i društveno odgovorna kompanija Violeta su odlučili da podrže i olakšaju boravak korisnicama sigurnih kuća: Vive žene iz Tuzle, Bolja budućnost iz Modriče, Udruženje Medica iz Zenice, Udružene žene iz Banja Luke, Fondacija Lara iz Bijeljine, Udruženje žena BiH iz Mostara, Žene sa Une iz Bihaća i  Fondacija lokalne Demokratije iz Sarajeva.

Idi naVrh

Don't Miss