a4ba942ed3240bef9c80306360271669
a4ba942ed3240bef9c80306360271669

Adin Šabić: Christian Schmidt u potrazi za izgubljenim predstavnikom

29.10.2021.

Tiho visoki predstavniče, toliko tiho ste se jučer obratili da je beznačajno. Šta ste nam to novo rekli? Šta od toga nismo znali? Čemu sami ne svjedočimo? Ništa! Ne mogu vam se čak ni zahvaliti što nas podsjećate kakvom političkom teroru smo izloženi…

Sve što je  jučer bilo dio Vašeg govora godinama na svojoj koži osjećamo, nekad s više intenziteta, nekad s manje. Ja sam jučer slušao ono što je cijeli mandat pričao vaš prethodnik, prazan govor, bez rješenja, bez akcije, bez ičega!

Vaša uloga visoki predstavniče u ovoj državi barem prema Dejtonskom mirovnom sporazumu je jaka, i trebali biste da ju tako i reflektirate, međutim otkad ste došli Vi ste tihi. Samo blijedo promatrate trovanja već zatrovane sredine.

Pitanje je šta je uopće jučerašnji govor imao za cilj? Da samo kažete da međunarodna zajednica neće blijedo promatrati dešavanja u Bosni i Hercegovini, dok politička agonija, u kojoj se odvija borba isključivo za interese političara, traje mjesecima.

Jeste li se baš morali obratiti u Parlamentarnoj skupštini BiH da nam samo kažete da nećete sve blijedo promatrati, a da pritom spremite beznačajan govor, kakav ste to danas učinili?

Nakon ovakvog govora, koliko god nade ova država polagala u međunarodnu zajednicu kada je u pitanju njen opstanak i funkcioniranje, s ovakvim pristupom ključnih faktora, nade sve manje ima.

I ptice na grani znaju da bi visoki predstavniče pozicija i opozicija trebale da rješavaju probleme svoje države. Međutim, napredak ove države nije želja mnogih, ljubav prema ovoj državi nemaju mogni, iako je crpe na sve strane, i na razne načine. Odnos mnogih prema ovoj državi nije dobronamjeran, a to pokazuju godine unazad. I suludo je za očekivati da takvih ljudi mogu bilo šta promijeniti, da žele promjenu!

Suludo je od njih tražiti da ponude rješenja kad konstantno kreiraju probleme, kada nemaju kolektivni interes kao prioritet, već individualni, stranački, kada parčaju državu, kontroliraju svoje dijelove države. Suludo je tražiti od onih koji ne vide državu, da ju grade i unapređuju.

Zato umjesto što ste nam održali još jedan prazan govor visoki predstavniče mogli ste potaknuti određenu promjenu jer za takvo što imate moć, ma koliko naši političari kojima promjene ne odgovaraju to spočitavali.

Mogli ste jučer dati rok da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine počne da funkcionira, da se u poslaničke klupe vrate svi i krenu da rješavaju probleme. Mogli ste da date ultimatum za prestanak rada tehničke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Mogli ste da poništite odluku NSRS-a o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Pa valjda vi kao bivši ministar poljoprivrede znate da je suha biljka beskorisna i da ne može zauzimati mjesto drugoj, koja bi mogla da živi, cvate, daje plodove. Valjda vi znate šta znači pognojiti zemljište u svrhu postizanja boljih plodova…Trebali bi ste, ako ništa!

Pustite nas prazne priče, dajte nam konkretna rješenja, prekinite ovaj cirkus.

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss