Foto: Oslobođenje

PROKLETO, ALI ISTINITO Kada “hiperprivilegirani” progovore o privilegijama

Svake godine, porazne statistike nas suočavaju s istinom. Mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu, tragajući za srećom u državama koje im pružaju osnovne uvjete za normalan život. Financijski razlozi nisu jedini motiv; brojni drugi problemi, uključujući sigurnost, stabilnost i političku retoriku, protežu se kao mračni oblaci nad našom zemljom

Piše: Adin Šabić

Naši političari već dugo šalju mladima poruku “IDITE”. Njihovo bahato ponašanje i nevolja da zadrže obrazovane ljude u zemlji, koja desperatno treba takvu radnu snagu, to jasno pokazuju. No, upravo ti pametni pojedinci predstavljaju prijetnju onima manje sposobnima. S druge strane, svoje političke trenirane vjeverice štite kao bengalske tigrove jer su pokorne, dobro slušaju i ne znaju puno. A što je manje znanja, bolja je kontrola.

Svako štiti svoje. Oni koji nemaju podršku, neka pokušaju sami. Ako ne uspiju, neka traže sreću dalje. Ovdje je sve osigurano putem poznanstava, prijateljstava, od obrazovanja, zaposlenja do zdravstvene zaštite. Školujete se, a neizvjesnost je sveprisutna. Kada završite fakultet, krivnja se prebacuje na vas jer nema posla u državi. Jesu li mladi krivi što političari ne prate tržište rada, ne usklađuju programe školovanja s potrebama društva i ne motiviraju građane da se orijentiraju prema potrebama tržišta?

Kakav paradoks!

Mladi su nam uništili sistem korupcijom. Mladi nam pljačkaju državu, potiču mržnju, šire nacionalističku retoriku! U suštini, nama su mladi najveći problem ove države. Oni sve imaju i njima ništa ne treba, samo su bezobrazni i razmaženi. Oni su hiperprivilegirana kasta.  I baš zbog toga oni odlaze iz ove države. Kakav paradoks!

Valjda kada je neko privilegiran, ostaje tu i crpi koliko se može iscrpiti. Pa to najbolje znate VI, političari i političarke, koji ste u većini slučajeva čitav život na sisi ove države. I kad se penzionirate, vratite se, jer vam je malo. Prokleto, ali istinito.  Zašto ne idete? Zašto ne mijenjate nešto? Što VAM ne smetaju spori procesi? Zato što ste upravo vi privilegirani. Zato što ne živite realne živote svih ovih građana i građanki i što VAS ne dotiču isti problemi. VI živite u svom svijetu u kojem se vrlo dobro igrate i zabavljate.

Ali kada je već tako. Imajte barem mrvicu dostojanstva i ne progovarajte o tome koje privilegiran. Jer u ovoj državi nema niko privilegiraniji od VAS, koji ste na državnim jaslama, koji crpite budžete i koji pravite sramotno male rezultate za ogromno plaćene novce.

Zašto ste, zapravo, izabrani?

Mladi nisu ti koji se voze u skupocjenim kolima, koji imaju milijun zaštitara, koji žive elitističkim životima. Mladi nisu ti koji danas mogu ručati teletinu za 3-4 marke kao VI, oni nisu ti kojima je sve živo plaćeno iz budžeta. I oni nemaju priliku sebi povećavati plaće u trenucima kada državu tresu strašne krize i gubici.

Niste izabrani da nam pričate o hiperprivilegiranim, već da radite za narod ove države i da svojim znanjima, ako ih imate, doprinosite rastu i razvoju ove države.

I na kraju, nemojte nas učiti o privilegijama jer ste najmanje ovlašteni za to.

Prethodna vijest

AGAINST CORRUPTION AND ABUSES Attorneys are calling for a new selection of ex-officio defense attorneys

Naredna vijest

Proruska propaganda iz “Andrićgrada” finansirana javnim sredstvima