Adin Šabić: Ženski stav se naplaćuje šamarom

17.01.2023.

Način na koji se žene vrijeđaju i ponižavaju je nedopustiv. I većina onih koji vrijeđaju u  nedostatku dovoljno kvalitetnih argumenata baziraju se na njihove fizičke, religijske ili druge odrednice

Zašto bi žena imala stav?

Iako živimo u „demokratskoj državi“ gdje se sloboda izražavanja ne kažnjava zatvorom ili degenekom, postoje digitalno i psihološko nasilje koje zamjenjuje sve prethodno. To je moderniji način da se neko ušuti, obeshrabri i ponizi.

 S obzirom na činjenicu da online svijet pruža mogućnost anonimnosti, svi se osjećaju dovoljno hrabrim da otvore dušu, raspuste jezik i vrijeđaju koliko žele. Digitalno nasilje je osobito prisutno onoga trenutka kada jedna uspješna ili javnosti poznata žena iznese svoje mišljenje u vezi određenih društveno-političkih zbivanja, a koje je suprotno onome čemu velika masa podliježe.

Tako je glavna i odgovorna urednica našeg portala www.interview.ba Senka Kurt zbog jednog Twitt posta, naišla na ogroman broj uvredljivih komentara.

Kao i obično komentari se nisu odnosili na njene kompetencije i znanja, već na njen fizički izgled i vrijeđanje porodice. Opće je poznato da se  „domaće pakovani“ ili „made in Bosnia“ muškarci, zbog utjecaja tradicionalnih i patrijarhalnih vrijednosti, kada žele da ponize ili povrijede ženu obično kače za fizički izgled ili porodicu.

 U ovom slučaju Kurt je jedan od Twitter korisnika nazvao transvestitom, u namjeri da ju povrijedi i ponizi. A zapravo na taj način je ponizio jednu cjelokupnu marginaliziranu skupinu u BiH. S obzirom da je shvatio da je to neće vjerojatno dovoljno povrijediti rekao joj je da je „prava krava u novinarstvu“, a onda je vjerojatno pomislio da nije i to dovoljno pa je spomenu i njenu porodicu, a sve pod sloganom da ne provodi mizoginiju nad ženama.

Neizostavno je spomenuti i standardni narativ bosanskohercegovačkih muškaraca „Svaka ti je za šamara“. Dugovječni lijek u BiH za ušutjeti nekoga je šamar. Obično se koristi kao metoda za žene i djecu, uglavnom slabije. To vam u BiH dođe kao Lexillium. Najnormalnije je da možete u 21. vijeku pomisliti da nekoga imate pravo išamarati. I  ne samo to, već i da možete i izvršiti jednu takvu radnju. Kada sudija kaže da moderna žena nema razumijevanja za šamar, šta očekivati od drugih.

A vrijeđanje ne bi bilo cjelokupno ako se ne bi spomenula i poneka psovka. To vam je u BiH kao da pravite pileću juhu, a ne stavite piletinu. Bez psovke, zaista ne ide, tako da je jedan od komentara upućenih Kurt bio tipično bosansko – balkansko muški. U kom se neizostavno spominje muški spolni organ.

Samo zato što žene u Bosni i Hercegovini ne reaguju na ovakve komentare, ne znači da ti komentari smiju na ovaj način njima biti upućivani. To također ne znači da njih ti komentari ne vrijeđaju. To samo znači da nema dovoljno adekvatnih i efikasnih mehanizama da se ova oblast reguliše na način da oni koji pišu ovakve komentare budu upozoreni, a zatim i sankcionisani. Niko nikom ne brani da ima drugačije mišljenje, ili da nije saglasan sa tuđim, ali to nikom ne daje za pravo da vrijeđa nekoga.

U suštini slučaj Kurt je samo jedan od mnogih i zapravo je pokazatelj koliko su mi još uvijek u cjelini neosviješteno društvo, koje nije spremno na kritiku, koje ne dopušta promišljanje, te drugačije stavove. Osobito kada te stavove iznose žene. To se pokazalo u mogim drugim slučajevima Irme Baralije, Boške Ćavar, Ivane Marić, Amne Popovac i drugih žena.

Onog trenutka kada su same donosile odluke, kada su imale svoje stavove, mnoge žene su nailazile na strašne pritiske političkih partija, te građana i građanki.

Način na koji su one vrijeđane i ponižavane je nedopustiv. I većina onih koji su vrijeđali u nedostatku dovoljno kvalitetnih argumenata bazirali su se na njihove fizičke, religijske ili druge odrednice. Onima koje nisu postale majke, postavljali su pitanje kada će? One koje se nisu udale, pitali su ih hoće li? Jer tobože, žene u BiH samo trebaju da se udaju, postanu majke, odgajaju djecu, i da je to njihov životni domet. Zašto bi neka žena bila uspješna? Zašto bi imala mišljenje, stav?

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss