131152224 10219035098857550 458584614930637666 o
131152224 10219035098857550 458584614930637666 o

Predstavljena publikacija o ženama heroinama „Suočavanje s nemirom i izgradnja mira iz perspektive postdejtonske žene“  

18.12.2020.

Fondacija CURE danas je u Sarajevu predstavila publikaciju „Suočavanje s nemirom i izgradnja mira iz perspektive postdejtonske žene“, autorice Ajna Jusić, koja je nastala u okviru projekta „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini“.

„Dok sam prolazila jako težak period svog života imala sam priliku putovati po cijeloj Bosni i Hercegovini kako bih razgovarala sa 15 premoćnih, predivnih, prejakih žena. Svaka njihova riječ tokom intervjua na mene je ostavila vječni trag. Toliko teških priča koje su obojene bojama snage, upornosti i hrabrosti. Ovo nije knjiga poezije, ovo je knjiga realnosti Bosne Hercegovine. Ovo je knjiga o ženama heroinama koje svojim zalaganjem i aktivizmom pišu najljepše pjesme o Bosni i Hercegovini. I hvala im na tome. Drage moje heroine, hvala vam na ovoj prilici, hvala na povjerenju i hvala na svakom zagrljaju, svakoj zajedničkoj suzi, svakoj minuti šutnje, svakom osmijehu“, kazala je za medije Ajna Jusić.

Publikacija se temelji na lekcijama žena koje su preživjele  sve oblike nasilja u Bosni i Hercegovini i pruža priliku za dijeljenje poruka o otporu konfliktu, preživljavanju, nadi i miru iz ženske perspektive.

„Ovih dana aktuelno je potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Žena nije bilo tada, a nema nas ni danas nakon 25 godina. Značaj publikacije ogleda se upravo u tome, da govorimo o položaju žena. Znali/e smo da žene neće biti vidljive i na ovom obilježavanju 25 godina od Dejtona i stoga smo željeli/e da se čuju ženski glasovi iz cijele BiH kako su preživjele i kako i dan danas preživljavaju posljedice Dejtonskog sporazuma“, kazala je za Interview.ba Jadranka Miličević.

Žene u bh. društvu i dalje su na samim marginama, ne odlučuju o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne sudjeluju u bitnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti njihove zemlje, ne pregovaraju o ustavnim promjenama ili reformskoj agendi, a nema ih ni u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

U publikaciji predstavljen su priče žena koje su istinske heroine, koje su mijenjale sebe, svoju lokalnu zajednicu i okruženje u kojem žive. „Neke od njih su dugogodišnje aktivistkinje u borbi za prava žena, dok su druge aktivistkinje, a da toga nisu ni svjesne. Možda ste imale/i priliku da ih vidite, poslušate, sretnete, ali niste ni bili/e svjesni/e kakve su, zapravo, njihove priče,  tako da je ovo idealna prilika da se njihovi glasovi čuju, da se priče ispričaju i da nam one budu zvijezde vodilje u daljem radu i životu. Ovo su ispričane životne priče žena koje govore o stvarnosti, o tome gdje su one danas 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, šta za njih znači mir, da li žive u miru, da li su sretne i zadovoljne mogućnostima koje imaju ili se i dalje nalaze na marginama našeg društva. One su heroine,  one mijenjaju naše društvo i okruženje  i njihovi glasovi treba da se čuju“, navedeno je saopćenju za medije Fondacije CURE.

Publikaciju su predstavile Ajna Jusić i recezentkinje Medina Mujić i Ranka Katalinski, a konferenciju za medije moderirala je Jadranka Miličević.

Projekat „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini“ kreiran je kako bi dokazao da su moguće pozitivne društvene promjene i da žene iz lokalnih zajednica donose te promjene! Od početka svog djelovanja Fondacija CURE bila je uključena u promociju feminističkog pristupa pravdi kroz Ženski sud, a danas smo aktivne članice regionalnog Ženskog suda, te nam je bitno da se ženski glasovi čuju i odjekuju, te da priče budu ispričane.

Pročitajte publikaciju na linku: Ajna WWDp cover B5_print

Idi naVrh

Don't Miss