JTI I INFOHOUSE U AKCIJI: Sada je sve mnogo lakše

19.02.2024.

Zajedničko za Ajšu iz Gornjih Živinica, Svjetlanu iz Modriče i Zekiju iz Kaloševića je da su do nedavno bile nezaposlene žene koje su se snalazile kako su znale – radeći na dnevnicu u tuđim kućama ili na tuđim poljoprivrednim imanjima i slično. No u proteklom periodu su njih tri i još blizu stotinu drugih žena iz osam udruženja širom Bosne i Hercegovine, zahvaljujući donatoru JT International Ad Senta  i Fondaciji INFOHOUSE, dobile pomoć koja im omogućava da unaprijede svoje aktivnosti ili jednostavnije zarade novac.

-Inače sam samohrana majka i bez posla sam dugo, pa sam  radeći razne poslove razmišljala kako bih mogla da brinem za stare i bolesne osobe, ali nisam znala kako bih počela. Sada sam preko udruženja Budućnost u okviru projekta koji je realizovala Fondacija INFOHOUSE dobila obuku u jednom lokalnom domu za stare, bilo je nas nekoliko, i na kraju obuke smo dobili certifikat za  njegovateljice, a uz to smo dobile opremu –  uniforme i higijenska sredstva za brigu o starim i bolesnim osobama. Sada imam tri klijenta ili troje ljudi o kojima brinem i sve je mnogo lakše,  priča Svjetlana i naglašava da joj je obuka pomogla da mnogo nauči i potvrdi ono što već znala, pa se u radu osjeća mnogo slobodnija.

Ajša je dobila edukaciju o uzgoju pčela i još jednu košnicu iz koje bi u dobrim godinama mogla dobiti i do 10 kilograma meda, a na proljeće će dobiti i roj pčela.

-Ja sam samo jedna pod 15 žena koje su od udruženja Pčelica, a preko Fonadacije INFOHOUSE, dobile košnice i obuku o uzgoju pčela, bolestima koje one mogu dobiti o slično, imali smo nekoliko edukacija, a na proljeće ćemo dobiti i rojeve pčela. Sada sadimo medonosno bilje kako bi unaprijedili ambijent za pčele, kaže Ajša i pojašnjava da već ima nekoliko košnica, ali da se uz pčelarstvo bavi i poljoprivredom i živi od toga.

Zekija iz Kaloševića je jedan od deset žena koja će od Udruženja Ruka dobiti plastenik.

-Imam 60 godina i sina s poteškoćama koji ima 36 godina. Do rata sam radila u Doboju, a od rata sam bez posla, u kući uz sina. Sada ću imati svoj vlastiti plastenik. I do sada sam sadila, ali teško išta može opstati s ovim čudnim vremenom, a sada ću posaditi malo paprika, paradajza, krastavaca… Biće svega po malo, kaže Zekija.

U Fondaciji INFOHOUSE ne kriju sreću zbog mogućnosti da pomognu ženama, posebno u svjetlu činjenice da pola miliona žena nema vlastite prihode i da ih se najveći broj bavi neplaćenim radom uz kuću, ali i ponos da je donator JT International Ad Senta drugu godinu za redom njima ukazao povjerenje za upravljanje novcem i odabir korisnica.

-Postoje istraživanja koja pokazuju da 200.000 žena u BiH posao čeka više od 5 godina i da je u manjim mjestima situacija za žene dodatno teška jer je manje mogućnosti, pa su ovakvi projekti izuzetno važni i korisni, a pokazuje da se i s malo novca mogu postići rezultati, odnosno pružiti pomoć, započeti posao i kreirati usluge koje su potrebne ljudima i koje je neko spreman da plati, kaže Zlatko Lagumdžija, koordinator ovog Projekta.

U JT International Ad Senta regionalna direktorica za komunikacije Zinaida Babović ne krije zadovoljstvo zbog uspješno realizovanih aktivnosti.

-Izuzetno nam je drago da možemo pomoći ekonomsko osnaživanje žena, kaže Babović.

Zahvaljujući grantovima koje je Fondacija INFOHOUSE dodijelila iz sredstava koja im je povjerio donator JT International Ad Senta Više od stotinu žena iz ugroženih socijalnih kategorija je dobilo korisnu edukaciju i osnovnu opremu za pokretanje vlastitih biznisa ili olakšanje svakodnevnih aktivnosti i brige o porodici.  Ukupan iznos sedam dodijeljenih grantova je 29.170 KM.

Od 46 aplikacija pristiglih na javni poziv odabrana su udruženja Pčelica iz Živinica (4.133,25 KM), Budućnost iz Modriče (5.550 KM), Ruka iz Tešnja (5.800 KM), Romkinja iz Bijeljina (5.800 KM), Zvijezda iz Vareša (2.443,35 KM), Udruženje žena Žena iz Janje kod Bijeljine (2.443,35 KM) i Jadar iz  Konjević Polja (3.000 KM). Prema unaprijed kreiranim kriterijima  mogle su se prijaviti organizacije fokusirane na prava i osnaživanja žena koje imaju ideju za aktivnost ili potrebu za nabavkom opreme kojima bi direktno doprinijele i ekonomskom osnaživanju nezaposlenih i marginaliziranih žena iz njihove zajednica.

Ekonomsko osnaživanje žena je program koji Fondacija INFOHOUSE provodi već niz godina, a prošlogodišnja akcija za udruženja Jadar iz Konjević Polja i Nera iz Konjica, koju je podržao isti donator (JTI) rezultirala je obezbjeđenjem znanja, vještina i oprema za više od 70 nezaposlenih žena u ova dva grada.

Idi naVrh

Don't Miss