6fd18d9637c2270536793418aacb8088
6fd18d9637c2270536793418aacb8088

Broj oboljelih od COVID-19 raste, a KS od jula bez ministra/ice zdravstva: „Politički rat stranaka pred izbore“

05.08.2020.

Iako broj oboljelih osoba od virusa COVID-19 u Kantonu Sarajevo raste iz dana u dan, Vlada KS još uvijek nema čovjeka na čelu Ministarstva zdravstva KS koji će rukovoditi situacijom. Naime, nakon što je prošli ministar Rusmir Mesihović krajem jula podnio ostavku zbog zdravstvenih problema, ova pozicija ostale je upražnjena, a trenutno ministarske poslove u obavezi ovog ministarstva obavlja premijer KS Mario Nenadić, dok SDA, SBB i DF pregovaraju o novom ministru/ici.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević za Interview.ba kaže kako dogovor treba da se postigne na relaciji SBB-a i DF-a.   

Nadam da će se to uskoro desiti. Vrlo je važno da čovjek bude u punom kapacitetu zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo. Generalno to je mjesto koje zahtijeva 24 sata radno vrijeme, ko god da bude – istakao je Dević.   

Dogovor o ministru/ici u septembru ili pak za dna-dva?

Političkog dogovora oko ove ministarske pozicije, prema riječima zastupnice SBB-a u Skupštini KS Bilsene Šahman,  vjerovatno neće biti prije septembra.

August je, godišnji su odmori, ne možemo ni sjednicu organizirati. Kao što sami znate Skupština KS mora potvrditi ministra ili ne. Mislim da će uposlenici ministarstva odraditi sve što treba i što je do njih. Vjerujem da će premijer Nenadić tu odigrati bitnu ulogu što se tiče virusa COVID-19 i rasporeda poslova vjerovatno do spetembra. SBB nije podržao Nijaza Štitkovca, što je bio prijedlog DF-a.  Međutim, ko god da dođe na to mjesto bit će mu teško. Ovo je politički rat između stranaka pred izbore, a sve preko leđa građana – kazala je za Interview.ba Šahman.  

No, prema riječima zastupnika DF-a u Skupštini KS Senada Hasnovića rješenje bi moglo biti u skorije vrijeme, za dan-dva.

U toku su razgovori s našim koalicionim partnerima i intenzivno se trudimo naći rješenje kada je u pitanju minister zdravstva. Nadamo se da će biti riješeno u dan-dva. Vlada KS radi, premijer Nenadić je tu u punom kapacitetu, preuzima obaveze i kada je u pitanju ministarstvo zdravstva, a prilčno dobro odgovara zadatku. Naš kandidat je još uvijek Nijaz Štikovac prema kojem je SBB izrazio određene rezerve. U interesu građana KS nadam se da ćemo naći rješenje i vrlo brzo imenovati i ministra zdravstva – istakao je za Interview.ba Hasanović.  

Ministar/ica zdravlja nije pitanje politike, već zdravlja

Zastupnica NS u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija kaže za Interview.ba da ministar/ica zdravstva u ovakvoj situaciji s virusom COVID-19 više nije pitanje politike, nego pitanje zdravlja.

Ovo je nečuveno. Bez obzira na to koja koalicija je u pitanju, broj oboljelih stalno raste, a mi nemamo minstra zdravstva. Svi smo ugroženi, ljudi su nesigurni s kompletnom situacijom – istakla je Bešlija.

Kazala je kako premijer KS Nenadić očigledno ne može vladati situacijom.  

Mislim da je to prevelik zalogaj, minister zdravstva nam je potreban odmah – zaključila je.  

Podjećamo, osim ministra/ice zdravstva Vlada KS nema ni ministra/icu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo. Bivša ministrica Jasna Agić podnijela je ostavku iz zdravstvenih razloga.

(Adin Šabić, Interview.ba)

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss