Na koronu pozitivna direktorica mostarskog vrtića

15.07.2020.

Dva radnika uprave JU Gradski vrtići Mostar pozitivni su na COVID-19, ali trenutno se osjećaju dobro. Među zaraženima je i direktorica ove institucije Dijana Kegelj.

– Istina je, oboljele smo jedna zaposlenica uprave i ja. Smatram da je dobro izlaziti u javnost o ovome kako bismo druge upozorili koliko je ovo opasno – rekla je Kegelj.

Kako je kazala, u samoizolaciji je bilo četvero radnika iz uprave vrtića koji su bili u kontaktu s oboljelima te su testirana sva djeca i vaspitačica grupe koja je bila u bližem kontaktu s rizičnom osobom. Naime, majka jednog djeteta iz grupe bila je pozitivna na COVID-19.

Svi testirani su negativni, a vrtić nastavlja dalje s radom po svim epidemiološkim mjerama koje su ranije predložene, piše Bljesak.info.

Infektolog Jurica Arapović istakao je kako je do sada u Mostaru testirano nekoliko vrtićkih grupa te da nijedno dijete nije bilo pozitivno. Kako je kazao, testiranja su provedena iz epidemioloških podataka gdje je neko od radnika ili roditelja bio pozitivan.

– Do sada nemamo podatak da su odgajateljice u mostarskom vrtiću bile pozitivne, a ukoliko bude neko pozitivan djeca će prema smjernicama koje provodimo ići u samoizolaciju na 14 dana – kazao je.

Kako objašnjava, u Mostaru ima nekoliko trudnica i djece, svih dobnih skupina, koji su pozitivni na COVID-19. Nekoliko njih razvilo je simptome i liječe se u dječijoj klinici u SKB-u Mostar. Objašnjava kako su trenutno djeca u manjoj mjeri pozitivna nego odrasli te da većinom zaraženi dolaze iz klastera unutar porodice.

Podsjećamo, ovo nije prvi slučaj pojave koronavirusa u vrtićima. U vrtiću Mašnica na području opštine Novo Sarajevo početkom prošlog mjeseca privremeno je obustavljen rad nakon što je utvrđeno da je jedna vaspitačica zaražena.

Takođe je sve donedavno bio zatvoren vrtić i u Čapljini nakon što je otac jednog djeteta otkrio da je pozitivan na testiranju.

(bljesak.info, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss