(Foto: Fuad Fočo)

ŽELJEZNICE FBiH KAO IZ FILMOVA PARODIJE Zapuštena infrastruktura i pruge koje ne vode nigdje

28.04.2024.

Javna je tajna da su u ovom preduzeću posljednjih 25 godina svi direktori zapošljavali djecu rođaka i bliskih prijatelja, a da mnogi i danas nemaju opis poslova, pa su se tako po kancelarijama godinama gledale španske i turske sapunice. U Željeznicama i resornom ministarstvu izbjegavaju konkretno odgovoriti na pitanja o kadrovskoj politici

Piše: Valter portal

Kad vozovi rade – država se gradi, staro je pravilo koje je neprimjenjivo u slučaju BiH, jer niti vozovi rade, niti se država dovoljno gradi. Dapače, infrastruktura i željeznički putnički saobraćaj u našoj državi su katastrofalnom stanju.

U ljeto 2022. poznata bh. rediteljica Jasmila Žbanić na svom FB profilu oštro je reagovala zbog lošeg iskustva putovanja Željeznicama FBiH te slikovito opisala šta se dešavalo nakon što je kupila kartu za putovanje vozom u kojem nije bilo dovoljno mjesta za sve putnike koji su imali karte. Tako je Žbanićeva napisala:

Forto ostavio direktora SDA 

U vozu prema Mostaru nema mjesta za sjesti. Pedesetak ljudi stoji. Pitam konduktera šta se dešava, neće valjda voz krenuti s ljudima koji stoje, pošto je opasno po život. Vraćam se s teškim koferom do šaltera da pitam službenicu gdje ću sjesti, ona kaže da to nije njen problem. Pitam čiji jeste. Ne zna. Tražim da razgovaram s direktorom, službenica kaže da nema njegov broj telefona. Nalazim na oficijelnoj stranici broj telefona, kažu da ne znaju broj direktora i da me ne mogu spojiti s njim. Pitam gdje se mogu žaliti, kažu ne znaju. Pitam službenicu gdje je kancelarija direktora. Kaže ne zna! Bojkotuje me. Neljubazna i drska. Niko od službenika ne govori engleski. I pored moje žalbe nastavljaju strancima prodavati karte. Ni ostalih 5 službenika ne znaju gdje je kancelarija direktora. Sad sam već ispaljena iz cipela jer shvatam da neću stići u Mostar na sastanak u 10. Službenica urla prvo na mene, a zatim na djevojke koje su došle da im vrati pare za kartu. Kaže da ona nije izdala kartu i da ne može vratiti pare. Djevojke i ja idemo u kancelariju kod direktora. Željeznička stanica prljava, puna dima jer svi puše u zgradi, smeće po podu i po stepenicama koje vode do uprave. Kažemo nekom čovjeku o čemu se radi i jedan od direktora (Željko) nas prima (ne glavni, on još nije došao na posao), Željko nazove službenicu i naredi joj da vrati pare djevojkama, a mene primi u kancelariju. Ljubazan je, ali ne mogu da ne gledam prljavštinu i uhljupluk njegove kancelarije koja izgleda kao javni wc. On kaže da ne može uraditi ništa, da je to tako!!! Sad već ludim i objašnjavam prvi zadatak iz matematike: ako imaš vagon sa 30 sjedišta i prodaš 5, koliko ti je sjedišta ostalo? Razgovor ne vodi ničemu. Zovem Federalnu inspekciju koja mi traži da im napišem dopis. Napisaću, nego moram uzeti auto i voziti do Mostara. Voz sa ljudima koji stoje odlazi za Mostar. Niko ga nije zaustavio, iako sam upozorila direktora da dovodi ljude u životnu opasnost. Žurim da stignem na sastanak. Na pumpi točim gorivo (put me sada košta 4 puta više). Guglam direktora Željeznica. SDA kadar, završio školu na fakultetu u Vitezu. Koliko puta nas je Federalna vlada SDA-HDZ svojim stranačkim imenovanjima neznalica i uhljupa dovela u životnu opasnost? – napisala je bh. rediteljka.

 

Naši izvori iz Željeznica FBiH kažu da je to tako jer je ovo preduzeće posljednjih tridesetak godina mjesto za uhljebljenje podobnih kadrova. Trenutna uprava Željeznica FBiH, na čelu sa generalnim direktorom Enisom Džafićem, doskora odanim kadrom SDA i Fadila Novalića, osigurala je još barem jedan mandat.

Džafić je preko noći postao čovjek od povjerenja državnog ministra saobraćaja i komunikacija i predsjednika naše stranke Edina Forte bez obzira što, kako tvrde uposlenici Željeznica, nije bio sposoban da dogovori vozove koji prelaze međuentitetsku liniju, kao ni liniju za Tuzlu.

Prema kratkom istraživanju Valtera, poslovanje direktora Džafića je preslik SDA-ovske kadrovske šeme – višak zaposlenih i u konkretnom slučaju pruge koje ne vode nigdje, kolosijeci koji su obrasli u korov, mašine koje nagriza korozija. 

Željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini gotovo da ne postoji. Od rata do danas mreža nije proširena, ali jeste lista problema u dva entitetska javna preduzeća.

Pri tome željeznički saobraćaj u zemlji je samo nazadovao, pa se vozom u 21. stoljeću danas ne može ni između dva entiteta! Npr. krajem 19. vijeka iz Banjaluke se vozom moglo do Beča i Budimpešte, a danas na „zapad“ najdalje do Novog Grada. Iz Sarajeva kao glavnog grada se najdalje može dva puta dnevno do Čapljine i jednom do Maglaja.

Umjesto odgovora sponzorisani tekst 

Sve su ovo činjenice i dokazi da je aktuelna uprava Željeznica FBiH na čelu sa generalnim direktorom Enisom Džafićem sve drugo osim dobrog menadžmenta. Zbog postavljanja po političkoj podobnosti i poslušnosti, a ne po stručnoj sposobnosti, sagovornici Valtera iz ovog preduzeća navode kako strahuju će Željeznice FBiH biti dovedene u još veću dubiozu.

Foto: Enis Džafić

Podsjećamo da je Vlada Federacije BiH u decembru prošle godine imenovala novu upravu Željeznica FBiH u v.d. mandatu. Za v.d. direktora ponovo je postavljen Enis Džafić, koji je i bio SDA-ov direktor. Izvršni direktori su Mario Kozina, Zlatko Jelić, Ajdin Hrbat, Ema Duran Živanović, Adnan Kubat.

Inače, Željeznice su u stranačkoj raspodjeli pripale Našoj stranci, a predsjednik stranke Edin Forto je odlučio da Džafića ostavi na poziciji bez obzira što se u Fortinoj stranci, kako saznajemo, nisu složili s tim.

Za naš portal Forto je, na postavljena pitanja, odgovorio kako ne poznaje političku karijeru v.d. direktora Džafića.

„Kroz učešće u Federalnoj vladi Naša stranka je podržala njegovo djelovanje u mandatu vršioca dužnosti direktora Željeznica“, naveo je Forto te dodao da kod imenovanja „često postoje razmimoilaženja oko kandidata“.

„Moja podrška se zasniva na ciljevima za Željeznice FBiH. Navest ću vam neke: ambicioznija izgradnja infrastrukture, jačanje sigurnosti i inženjerskog kadra u firmi, restrukturiranje firme i jasno razdvajanje poslovanja putničkog i kargo operatera od infrastrukture po uzoru na dobre evropske prakse, učešće u neophodnim reformama cijelog željezničkog sektora i, naravno, veće ulaganje u razvoj putničkih linija. Sve pobrojano je izuzetno teško i skupo, ali to ne znači da nećemo uspjeti. Sami ste firmu nazvali posrnulim gigantom i svjesni ste da je potrebno vrijeme i ulaganje da bi se sve pobrojano ostvarilo“, rekao je za Valter Forto.

Iz Željeznica Federacije BiH dobili smo odgovor koji je doslovno isprintan iz dokumenta koji je vjerovatno bio sponzorisani tekst u medijima. Dakle, nije odgovoreno ni na jedno naše pitanje.

Foto: Faksiml saopćenja Željeznica FBiHJ (prva i zadnja strana)

U njihovom saopćenju se ističe da su Željeznice FBiH „ostvarile u 2023. godini najbolje finansijske rezultate u posljednjih 31 godinu, da su ukupni prihodi kompanije u 2023. iznosili su 145 miliona KM, ukupni rashodi 127 miliona KM, a ostvarena neto-dobit 18 miliona KM.“

Međutim, to nije istina. Podsjećamo da je bivši premijer Fadil Novalić ovom preduzeću u maru 2023. odobrio 20,5 miliona KM, a godinu prije 35,5 KM. I tako godinama unazad. U 2021.godini izdvojeno je 21,5 miliona KM. Što znači da bi ovo preduzeće bez sredstava Vlade Federacije bilo u gubitku i da „dobit“ od 18 miliona KM nije postignuta zahvaljujući uspješnosti kompanije.

VOZOM DO PLOČA SA ISKAKANJEM IZ ŠINA KOD KONJICA

U odgovoru na pitanja Valtera iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija ističu da se oni rukovode podacima koje dobiju iz kompanije te naglašavaju da će „Izvještaj o poslovanju biti razmatran na sljedećoj sjednici Nadzornog odbora Društva“. Drugim riječima, Federalno ministarstvo nema pojma kako posluju Željeznice FBiH mimo onoga što im serviraju iz samih Željeznica.

Foto: Odgovor iz federalnog resornog ministarstva

Takođe, iz Željeznica Federacije navode da se smanjuju i porezne obaveze, iako je poznato je da su Željeznice Federacije među najvećim poreznim dužnicima. Prema podacima revizije, do kraja septembra prošle godine ova kompanija na osnovu poreza bila je dužna oko 172,1 miliona KM, od čega je na glavnicu otpadalo 159,3 miliona KM.

Foto: Iz revizorskog izvještaja

Javna je tajna da su u ovom preduzeću posljednjih 25 godina svi direktori zapošljavali djecu rođaka i bliskih prijatelja, a da mnogi i danas nemaju opis poslova, pa su se tako po kancelarijama godinama gledale španske i turske sapunice. Umjesto konkretnog odgovora na ovo pitanje, iz Željeznica FBiH Valteru odgovaraju:

„Na dan 31.12.2023. godine u Željeznicama FBiH bilo je uposleno 2.611 radnika, što je za 87 radnika manje u odnosu na prošlu godinu. U 2023. godini, 213 radnika napustilo je preduzeće po raznim osnovama, a primljena su 126 nova radnika.“

Zanimljivo je da i resorno Ministarstvo kadrovska politika u ovom javnom preduzeću ne zanima. U odgovoru Valteru ističu da je „Uprava ta koja raspolaže podacima, te da oni u Ministartvu takve podatke nemaju“.

I dok je i dalje nemjerljiv uticaj politike u Željeznicama FBiH koje godinama unazad, poput drugih velikih JP, služe isključivo kao stranački plijen, o vožnji vozom kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu u bliskoj budućnosti možemo samo maštati. Danas naši vozovi iz Federacije BiH saobraćaju samo do Maglaja i Čapljine te nekoliko ljetnih mjeseci do Ploča na dionici čiji pojedini dijelovi u sigurnosnom pogledu nisu za upotrebu.

Zašto je tu dionicu aktuelna uprava Željeznica FBiH sama sebi predala na upotrebu – nažalost nikog ne interesuje, kao ni činjenica da se dešava da voz iskače u Podorašcu kod Konjica.

Idi naVrh

Don't Miss