Izetbegović: Imamo dobre rezultate u borbi protiv pandemije

Imamo sasvim dobre rezultate institucija Bosne i Hercegovine kada je u pitanju borba protiv pandemije, i zdravstveni segment i mjere koje trebaju da pomognu privredi, kazao je danas predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u pauzi sjednice Predsjedništva te stranke u Sarajevu.

Poručio je da su konkretni rezultati kada su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada Federacije BiH te da bi trebale dati sasvim zadovoljavajuće rezultate.

– Nismo zadovoljni reakcijama Vijeća ministara BiH. Mislim da se tamo namjerno radi blokada, od strane gospodina Tegeltije. Pojedini ministri se trude da urade posao, ali čitavo Vijeće ministara nije uradilo ništa markantno, još uvijek nemamo ni usvojen budžet za 2020. godinu. Očekujemo da se konačno pokrenu i poduzmu konkrente mjere za pomoć privredi – rekao je Izetbegović.

Nažalost, naglasio je, slučaj u vezi s respiratorima je sve zasjenio.

– Pozivamo pravosudne institucije da što prije okončaju istragu, u skladu sa zakonom bez političkih i medijskih utjecaja. SDA i ja smo snažno stali uz premijera Novalića. Čuli smo kritike da se radi o uticaju stranke na pravosuđe. Mi se bavimo politikom, i ne samo da imamo pravo, nego imamo i obavezu da svaki fenomen podcrtamo i reagujemo na njega – naveo je  Izetbegović.

SDA, dodao je, nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti u BiH, naročito ne pravosuđu. Smatraju da se sasvim jasno vidi da su Tužilaštvo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH pod političkim uticajem, da ne sude i da se ne odnose jednako prema svim narodima u vlasti.

– Nezamislimo je da urade premijeru Republike Srpske ono što su uradili premijeru Federacije – naglasio je predsjednik SDA.

U vezi s izlaskom Fahrudina Radončića iz Vijeća ministara BiH Izetbegović je kazao da mu je žao što je to tako, te smatra da se usložnjava politička situacija u slabom momentu, te da slabi pozicija probosanskog političkog bloka na nivou države.

– Nećemo ubjeđivati gospodina Radončića, ali izražavamo žaljenje što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na ostale nivoe vlasti – rekao je Izetbegović.

SDA je pozdravio Odluku Vijeća ministara o raspodjeli sredstava MMF-a, te su izrazili žaljenje što se izgubilo više od mjesec dana vremena za to.  

Izetbegović je podsjetio i na sastanak s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem u prostorijama EU, navodeći da ima šanse da se održe izbori u Mostaru. Kaže da je HDZ spreman da napravi iskorake prema ranijim zahtjevima lokalne SDA.

Iz SDA su poručili da će podržati svako rješenje kada je u pitanju potpora održavanju lokalnih izbora.

Pozdravili su i odluku političkih predstavnika bošnjačke povratničke zajednice u Srebrenicu da podrže zajedničkog kandidata za načelnika.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Tim SZO-a podržao pristup ZDK-a u borbi protiv pandemije koronavirusa

Naredna vijest

Švedska ublažava mjere zabrane putovanja unatoč porastu zaraženih