Pilav: Zadovoljavajuća epidemiološka situacija u KS , 44 pozitivnih na virus

U Kantonu Sarajevo do sada su zabilježena tri smrtna ishoda, a ukupan broj pozitivnih na korona virus je 44. Od ukupno 73 građana, koji su testirani u posljednja 24 sata pet je pozitivnih, od čega je bilo jedno retestiranje – izvijestila je danas predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav.

U samoizolaciji nalaze se 1.203 sugrađana, sedam osoba je hospitalizovano, među kojima je jedna na respiratoru i jedna na oporavku.

Na osnovu navedenih podataka, tvrdi Pilav, može se biti zadovoljno razvojem epidemiološke situacije u Kantonu, gdje se kontinuirano povećava broj testiranih osoba.

–  Mišljenja smo da treba i dalje ostati na snazi naredba da se zabrani kretanje osoba starijih od 65 i mlađih od 18 iz razloga da sačuvamo najvulnerabilniju grupu stanovništva, starije od 65 i mlađe od 18 – istakla je Pilav, te najavila da će se o toj odluci razgovarati sutra sa kolegama iz svih kantonalnih štabova i Kriznog štaba Federacije BiH.

Tokom dosadašnjeg trajanja epidemije neznatan broj osoba ovih dobnih skupina zaraženo je koronavirusom.

–  Ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera izolacije moglo bi doći do ekspanzije epidemije u KS – poručila je Pilav danas na pres -konferenciji Vlade Kantona Sarajevo i Štaba Civilne zaštite KS.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u Tuzli

Naredna vijest

Povratak državljana BiH humanitarnim letom iz Stockholma