Senka Kurt na Face TV Svašta čovjek namisli dok filuje paprike

01.12.2023.

Klinički centar ne bi trebao biti mjesto gdje se štedi. A štedilo se. Pacijenti sami kupovali od gaze do andola.  Pa velika je to menadžerica bila doktorica Sebija.  Trošila gdje ne treba, štedila gdje ne treba

Svašta domaćici padne na pamet dok filuje paprike. Ali o tome ne govori. Niti to objavljuje na društvenim mrežama.

Ali, Sebija Izetbegović nije obična domaćica. Ona filuje i razmišlja. Kako da Dini Konakoviću, nekadašnjem miljeniku SDA objasni koliko je napredovala struka u KCUS-u zadnjih osam godina. Eto, koliko je ona bila generalna direktorica.

Za ne baš osobite ljubitelje društvenih mreža da pojasnim. Sebija Izetbegović je dan nakon što je smijenjena na Facebooku objavila tepsiju punu filovanih paprika, te screenshot jednog davnašnjeg razgovora sa Konakovićem. Kad ju je hvalio na sva usta. I pazio da i mediji sve prenesu. Ako direktorica nije slučajno čula.

Helem, filuje tako Sebija Izetbegović paprike i razmišlja o svemu… O Konakovićevoj diplomi, naučnoj fantastici, o istinama i lažima, o njenoj smjeni.

I tvrdi kako nije smijenjena već je došla do kraja mandata. I to sa vrhunskim rezultatom.

Sitan vez se vidi

I tu šta ću kud ću, zagledam u fotku onih nafilovanih paprika. Sitan vez iskusne domaćice se vidi.

Pa ću i ja tako. Gledati u filovane paprike i razmišljati o posljednjem finansijskom izvještaju federalnih revizora o Kliničkom centru.

Ni sjajno ni bajno, ni ispravljenih grešaka, ni rada, reda.

Ukratko, revizori nisu mogli potvrditi vrijednost stalnih sredstava jer je na datum bilansa vršena procjena nadoknadive vrijednosti za građevinske objekte, čiji efekti nisu knjigovodstveno evidentirani.

Skreću pažnju da vrijednost osnovnog kapitala KCUS-a nije usaglašena u poslovnim knjigama i sudskom registru. Naglašavaju kako Plan javnih nabavki nije sačinjen sukladno Zakonu. Klinička apoteka nije sačinjavala zapisnike o ocjeni ponuda.

Za pacijente najbitnije  – KCUS radi sa značajno manjim brojem zaposlenih u odnosu na Pravilnik o radu. Što je dakako moglo, a sigurno i jeste utjecalo na vršenje djelatnosti Kliničkog centra.

Revizori navode kako je u prošloj godini u Kliničkom centru zaposleno 116 osoba. Istovremeno je 131 zaposlenik otišao iz KCUS-a. Samo dakle prošle godine 131. A prethodnih osam, od kako je Sebija Izetbegović vladala Kliničkim centrom, taj broj je više nego uduplan.

Otišli zbog onih uspješnih rezultata o kojima je govorila? Ili zbog mobinga, ucjena, prijetnji da će čupati grkljane, slati na disciplinske, suspendirati?

Disnayland ili KCUS

A za to vrijeme natjecao se bračni par Izetbegović ko će više nahvaliti direktoricu. Njen suprug Bakir ili Sebija sama sebe. Te vratila milionske dugove, te izgradila nove klinike, te nabavila nove aparate. Ukratko teško ti razlikovati Disneyland od KCUS-a. Milina jedna.

A u međuvremenu kapalo sa svih strana. Uglavnom zbog straha. Sebija zamisli, Bakir nazove, dobri duh iz stranke šalje. Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije, recimo, prošle je godine samo za KCUS namijenio preko 162 miliona. I to što se zna.  Plus prihodi Fonda solidarnosti od preko 76 miliona. Donacije – više od 14 miliona, najam poslovnih prostora, prihodi od parkinga. I prihodi od kliničkog ispitivanja lijekova. Čime je vrlo vješto upravljala njega desna, lijeva i obje ruke dr. Enra Suljić. Ali, nadam se, to ću u jednoj drugoj epizodi.

Pa se, eto i to će nam reći revizori, najviše trošilo… sad vi mislite na pacijente. Ma kakvi, najznačajniji planirani rashodi odnose se na plaće i naknade zaposlenih. A bilo je i nešto preko milion viška. Kako, to niko ne zna!

Klinički centar ne bi trebao biti mjesto gdje se štedi. A štedilo se. Pacijenti sami kupovali od gaze do andola.  Pa velika je to menadžerica bila doktorica Sebija.  Trošila gdje ne treba, štedila gdje ne treba.

Muljaža s radnim vremenom

Prosječna plaća u KCUS-u je oko 1.900 KM. A najvišu je jedan mjesec dobila direktorica. Skoro 8.5 hiljada. Mijenjala zaposlenika na drugom radnom mjestu.  Jer, eto niko drugi kolegu nije mogao zamijeniti. A direktorica je nezamnjeniva.

I sad ćemo malo u disciplini, o kojoj se pored ovih velikih finansijskih uspjeha pričalo najviše. To su Sebijini puleni isticali kao možda i najveću prednost. Govorili su, uvela je red u nered.

No, revizori vjeruju samo papirima. Pa su, recimo, uvidjeli da se muljalo s evidencijom o radnom vremenu.

Kako je to promaklo metodičnoj Sebiji?

I kako joj je promaklo da se ne ostvaruju javne nabavke nakon što su otvoreni postupci? Da nije nabavljena magnetna rezonanca za Kliniku za radiologiju, da je digitalni RTG za Kliniku za bolesti srca ostao na papiru. Da su napravljeni sumnjivi ugovori u apoteci, da su prihvatane ponude koje nisu odgovarale traženim specifikacijama medicinskog sredstva…

Kako je dok je filovala paprike Sebija Izetbegović zaboravila da su se Sarajlije u vrijeme korone bojale više KCUS-a nego virusa.

“Da korona ne uđe u KCUS”

Kako se nije sjetila da je tada zaključala vrata Kliničkog centra, uz najnesuvislije opravdanje „da korona ne uđe u KCUS”. Nakon što se uslikala u novom izolatoriju, koji nikada nije proradio.

Od tada vrata nisu otključana.

Osim za one koji su donosili milione, donacije, poklonjene aparate.

Svašta čovjek razmišljala dok filuje paprike.

Prazni kreveti

I o tome ko je preko noći napravio podjele u Kliničkom centru, odredio koji pacijent se može, a koji ne može liječiti.  I o tome zašto prethodna vlast nije nikada razmatrala stanje u ovoj ustanovi. I o tome zašto je ova vlast odugovlačila da smjeni Sebiju Izetbegović nakon što izgubila uvjete da bude direktorica.  I o tome kako je Klinički centar imao više od 1.000 praznih kreveta tokom korone. I o tome kako je direktorica Izetbegović uspješno manipulirala, obmanjivala, a istovremeno smjenivala, sudila i presuđivala.

Kažem vam, svašta se namisli. Ali ovo što je napravila Sebija u KCUS-u u posljednjih osam godina teško je i zamisliti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss