UN: Kada se razvije cjepivo, treba biti dostupno svim ljudima

Nedostatak resursa ili korištenje programa osiguranja nikada ne bi trebalo biti opravdanje za diskriminaciju određenih grupa pacijenata zaraženih korona virusom, poručila je u četvrtak u Genevi grupa od preko 30 stručnjaka Ujedinjenih naroda (UN).

“Svi, bez izuzetka, imaju pravo na tretman kako bi im bio spašen život, a tu je odgovornost na državi“, naveli su u saopćenju stručnjaci UN-a i specijalni izvjestitelji.

Naglasili su da osobe s invaliditetom, starije osobe, manjinske zajednice, starosjedilački narodi, interno raseljene osobe, ljudi pogođeni ekstremnim siromaštvom i svi oni koji žive u prenaseljenim sredinama, trebaju dobiti podršku svojih Vlada.

 

“Napredak biomedicinskih nauka vrlo je važan za ostvarivanje prava na zdravlje. Ali jednako su važna i sva ljudska prava. COVID-19 je ozbiljan globalni izazov. Ali to je i poziv na buđenje za revitalizaciju načela ljudskih prava”, navodi se u saopćenju.

 

Također se dodaje da se na sve politike vezane za zdravlje moraju primjenjivati principi nediskriminacije, participacije, osnaživanja i odgovornosti.

 

Eksperti UN-a su na kraju naveli i da cjepivo protiv COVID-19, kada bude razvijeno, treba biti dostupno svim ljudima bez ikakve diskriminacije.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Mladić zaražen korona virusom prijetio samoubistvom, reagovala policija

Naredna vijest

Novalić: Zaštitit ćemo ne samo otpuštene, već i sve druge koji ostanu bez posla