d26fa1a8eb306df13a34e129acb32cd8
d26fa1a8eb306df13a34e129acb32cd8

Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na 58. vanrednoj sjednici, održanoj danas, donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i spriječavanju širenja korona virusa (COVID – 19) u posebnim objektima (šatorima) za smještaj osoba koja dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ovlastilo ministra odbrane Bosne i Hercegovine da unutar Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine, entitetskih institucija i institucija Brčko Distrikta BiH može angažovati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga BiH sa pripadajućim personalom za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i spriječavanju širenja korona virusa.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovite će svojom zapovijedi utvrditi potrebne personalne i neborbene materijalne resurse Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za realizaciju aktivnosti iz odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tokom realizacije zadataka iz ove odluke, Oružane snage BiH će uspostaviti potpunu saradnju i koordinaciju sa nadležnim civilnim organima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

 

Ovlaštenje za angažiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine važi 30 dana, a odluka Predsjedništva BiH stupa na snagu danom donošenja.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Vlada KS naložila proširivanje Naredbe o radu tržnih centara

Naredna vijest

Širenje virusa ide prije simptoma, nakon 10 dana nema prenosa zaraze