Širenje virusa ide prije simptoma, nakon 10 dana nema prenosa zaraze

Njemačka naučna studija, manjeg obima, sugeriše da se širenje virusa korona događa prije pojave samih simptoma, ali i da zaražene osobe deset dana od dobijanja virusa možda više nisu zarazni za okolinu.

Studija je pokazala da su tijela osoba kojima su redovno uzimani brisevi nosa i grla proizvodila milione drugih virusa i prije no što su pokazali prve simptome zaraze koronom.

Ispitivanje, objavljeno u “Sajens njuzu” i obavljeno nad devet zaraženih lica,

pokazalo je da su pacijenti prije prvih simptoma proizvodili i do 1.000 puta više virusa od drugih pacijenata.

Upravo ta velika “proizvodnja” virusa prije samih simptoma mogla bi biti razlog zašto se bolest tako brzo širi širom svijeta.

Posebno je zanimljivo da su pacijenti, iako su bili zaraženi i imali simptome bolesti, nakon osam dana od pojave simptoma – prestali biti zarazni.

Doktori smatraju da je to posljedica aktiviranja imunološkog sistema pacijenta.

To bi ujedno moglo značiti da pacijenti nakon desetak dana od pojave prvih simptoma više nisu zarazni za okolinu, iako su još pozitivni na prisutnost virusa korona u njihovim tijelima.

Iako je ovo mala studija, doktori ističu da bi ova otkrića mogla pomoći u usporavanju širenja virusa i to prije svega izbjegavanjem okupljanja ljudi.

Naime, prvi njemački pacijent prenio je virus na svoje kolege kad je na jednom od sastanaka /na kojem je bilo tek jedno rukovanje/ – kihnuo.

(Nezavsine.com/Interview.ba)

Prethodna vijest

Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga

Naredna vijest

U Hrvatskoj 87 osoba zaraženo koronavirusom, od ponoći nove mjere