Pročitajte savjete ministra zdravstva KS Mesihovića zbog koronavirusa

“Situacija u vezi koronavirusa se svakodnevno mijenja, a u skladu s razvojem situacije mijenjaju se i mjere i preporuke. Mjesta za paniku nema”, rekao je novi ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo Rusmir Mesihović.

Mediji se pozivaju da odgovorno izvještavaju o novom koronavirusu (COVID-19) i da u skladu s mogućnostima na svim svojim platformama objavljuju mjere lične prevencije.

– Naredbom ranije ministrice formirani je Krizni štab koji svakodnevno zasjeda i koji je u punoj pripravnosti 24 sata svaki dan. Ustanove zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo poštuju sve smjernice Federalnog ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije i svih relevantnih institucija koje postavljaju standarde kako se ponašati u ovakvim situacijama. Apelujemo na građane da poštuju i prate sva obavještenja pute internet portala i elektronskih medija i da se sukladno tome ponašaju. Nema mjesta panici, nemamo nikakvu informaciju da u ovom dijelu BiH, u Kantonu Sarajevo imamo ijednog pozitivnoh pacijenta – kaže Mesihović za Patriju.

Preporuke za stanovništvo podrazumijevaju često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69 posto).

Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 virus ako je osoba koja kašlje zaražena.

Također, treba izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

Treba se pridržavati respiratorne higijene. To znači da prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke. Također treba pratiti preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH. 

Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, telefonom se obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili dalje instrukcije.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Uhapšeno pet graničnih policajaca BiH zbog primanja mita

Naredna vijest

Zbog koronavirusa: Uskoro izolatorij kao dio preventivnih mjera u zeničkoj bolnici