Zbog koronavirusa: Uskoro izolatorij kao dio preventivnih mjera u zeničkoj bolnici

06.03.2020.

Nalazi pacijenta iz Zenice za kojeg se sumnjalo da ima koronavirus su negativni. U zeničkoj bolnici zato su jučer uvedene preventivne mjere, te će određene prostorije biti pretvorene u izolatorij.

Pacijentu kod kojeg je postojala sumnja na koronavirus jučer su u poslijepodnevnim satima uzeti uzorci koji su poslani na testiranje u Sarajevo gdje je ustanovljeno da nije zaražen koronavirusom. Radi se o osobi koja je bila zaposlen u jednoj o zdravstvenih ustanova. Ustanovljeno je da se radi o gripi, a ne o koronavirusu.

U zeničkoj Kantonalnoj bolnici jučer su uvedene su preventivne mjere koje podrazumjevaju zabranu posjeta, a sva vozila se kontrolišu na ulazu u bolnicu, dok je ulazak moguć samo ako se radi o hitnom slučaju ili uz priloženu uputnicu. Iz njihovog objekta – Stacionara,  jučer je počelo izmještanje opreme iz određenih prostorija koje će biti pretvorene u izolatorij, a Krizni štab za koronavirus pri Ministarstvu zdravstva poduzeo je sve aktivnosti s ciljem prevencije i sprečavanja širenja virusa.

U skladu sa zaključcima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK  za praćenje novog koronavirusa, prekida se rad odjela u zgradi stacionara (Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, i Poliklinika za konsultativno-specijalističku djelatnost).

Od 6. marta 2020. godine prostor Stacionara će služiti za prihvat i izolaciju pacijenata koji su kao sumnjivi ili dokazani slučajevi pozitivni na koronavirus, saopćeno je iz KBZ.

Ovo znači da se prekida rad Odjela fizikalne medicine i pružanje redovnih konsultativno-specijalističkih usluga u Poliklinici dok se prostor ne vrati u prvobitnu namjenu. Usluge fizikalne medicine osoblje će pružati ležećim pacijentima na odjelima na kojima su hospitalizirani.

Redovni konsultativno-specijalistički pregledi se neće obavljati, a hitne i neophodne specijalističke kontrole će se raditi u prijemnim ambulantama odjela u bolnici.

(zenicablog.com/ interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss