Boris Tadić: Situacija u BiH opasna po region

Lider Socijaldemokratske stranke u Srbiji Boris Tadić rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini ”i više nego opasna po region”, i da je posljedica vlasti nacionalističkih lidera u čitavom regionu, ali i velikih grešaka međunarodne zajednice u BiH.

Tadić je rekao da posljednjih osam godina postoji “erozija svega pozitivnog” što bi smirilo regionalne tenzije i dodao da se ponovo prijeti dezintegracijama postojećih država i “zvecka oružjem u potaji”.

– Region biva opterećen sukobima i što u krajnjem ostaje ključni argument za evropske političare koji se protive proširenju, da odbiju zemlje Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU – rekao je Tadić.

Lider SDS je, povodom izjava ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o Crnogorcima, naveo da su to krivična djela koja izazivaju međunacionalnu mržnju i sukobe.

– Posebno ističem da su njihove izjave socijalno i politički opasne, jer predstavljaju presedan koji onda može da se primeni i na pripadnike svih drugih nacionalnih manjina – ocijenio je on.

Tadić je naveo da nije bilo dovoljno izvinjenje Lončara, već da da je trebalo da bude smijenjen.

Pročitajte još: 

Kurt Bassuener: Vrijeme je za sankcije Dodiku i njegovim saradnicima, on reagira na stvarnu bol

(N1/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Nema odluke o otvaranju rudnika u Bugojnu

Naredna vijest

Komšić i papa Franjo obavili susret: Podrška Vatikana BiH kao multietničkoj državi