0c5f9f9e8e67d5e61b0396d06ee4bb86
0c5f9f9e8e67d5e61b0396d06ee4bb86

Nema odluke o otvaranju rudnika u Bugojnu

15.02.2020.

U septembru 2018. godine mnoge je obradovala vijest o tome da se uskoro otvara rudnik mrkog uglja u općini Bugojno. Tada je rečeno da su geološka istraživanja završena, te da se očekuje skori završetak elaborata.

Dokle se došlo sa tom inicijativom, pitali smo u Elektroprivredi BiH, gdje su nam objasnili da su aktivnosti vezane za otvaranje ovog rudnika vođene “shodno dodijeljenom koncesionom ugovoru od Vlade Srednjobosanskog kantona za istraživanje ležišta uglja na lokalitetu Kotezi ZD Rudnik uglja Gračanica, Gornji Vakuf-Uskoplje”.

– Rješenja o odobrenju izvođenja istražnih radova i u nastavku realizacije koncesionog ugovora, na zahtjev i priloženu dokumentaciju od ZD Rudnik uglja Gračanica, izdavalo je federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, ističu u EP-u. Dodaju da je ZD Rudnik uglja Gračanica, dobivši Rješenje o odobrenju rezervi mineralne sirovine, pristupio izradi Studije o tehnoekonomskoj opravdanosti predmetne mineralne sirovine, kao jednom od baznih dokumenata potrebnih za dobijanje koncesije za eksploataciju uglja.

EPBiH će, kao vladajuće društvo i vlasnik ZD Rudnika uglja, zauzeti konačan stav o pomenutoj studiji nakon provođenja proceduralnih aktivnosti u skladu sa Statutom ZDRU Gračanica i aktima između vladajućeg i zavisnih društava Rudnika uglja, kažu nam u EP-u.

Prije svega, to je potreba za ugljem i obaveze države BiH prema Energetskoj zajednici iz potpisanog ugovora, slijedi trend smanjenja proizvodnje električne energije iz uglja, potom analize stvarne potrebe novih eksploatacionih polja i eventualno potrebnih zamjenskih kapaciteta za ugljem projektovanog kvaliteta za sagorijevanje u TE Koncerna EPBiH.

Pročitajte još: 

Incident u Mostaru: Grupa mladića napala antifašiste kamenjem i bakljama

(Oslobođenje.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss