Postignut dogovor u Skupštini KS: Kristić zakazuje sjednicu, Viteškić je vodi

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo potpisali su Sporazum kojim je konačno riješena situacija koja je rezultirala zastojem u radu Skupštine i neusvajanjem Nacrta budžeta za 2020. godinu, odnosno Prijedloga odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine. Sporazum su potpisali predsjednici zastupničkih klubova u Skupštini KS.

Danijela Kristić (Narod i pravda) će, u skladu sa postignutim dogovorom, za 23. januar sazvati sjednicu, odnosno nastavak 18. i 19. sjednice, koju će, po ovlaštenju predsjedavajuće, voditi Smiljana Viteškić (SDA).

Na tim će se sjednicama potvrditi Odluka Kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvu Skupštine, te će se zakazati sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS. Ta bi se sjednica trebala održati 29. januara.

U četvrtak, 23. januara, trebala bi biti usvojena i Odluka o privremenom finansiranju KS, Odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Odluka o privremenom finansiranju JU Služba za zapošljavanje KS.

Dvadesetom sjednicom, koja će se održati 29. januara, predsjedavat će Danijela Kristić, ali ukoliko odluka o nepovjerenju Vladi KS dobije podršku, rukovodstvo Skupštine će između sebe izabrati novog predsjedavajućeg iz nove skupštinske većine.

Pročitajte još: 

U UKC RS-u izvršena “obljuba nad nemoćnim licem”

(Faktor.ba/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Kurti predložen za novog premijera Kosova

Naredna vijest

Plenković: Nije fer da je Sjeverna Makedonija ostavljena u čekaonici za EU