Plenković: Nije fer da je Sjeverna Makedonija ostavljena u čekaonici za EU

20.01.2020.

Andrej Plenković rekao je da će Hrvatska na zagrebačkom samitu u maju posebnu pažnju posvetiti deblokiranju početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Premijer je u učestvovao na sastanku predsjednika parlamentarnih odbora za europska pitanja država članica Unije. Predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja i ponovo kako su najvažnije zadaće koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci dogovor o sedmogodišnjem proračunu (VFO), proširenje, Konferencija o budućnosti Europe te sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

Izjavio je da će na samitu u maju u Zagrebu posvećenom proširenju posebna pozornost biti posvećena deblokiranju situacije u kojoj su se našle Sjeverna Makedonija i Albanija na Europskom vijeću u oktobru. 

– Otvorenost Europe kakva je bila devedesetih godina više se nikada neće ponoviti, sada imamo pažljivo izrađen proces proširenja – rekao je Plenković.  

Istaknuo je da “nije fer” da je Sjeverna Makedonija “na čekanju” za otvaranje pristupnih pregovora nakon što je promijenila ime i ustav.

Plenković je kazao i kako se zasad ne čini da britanska vlada namjerava zatražiti produljenje prijelaznog razdoblja koje istječe krajem godine, u kojem bi trebalo dogovoriti sporazum o budućim odnosima EU i Velike Britanije. 

Nakon Brexita 31. januara, već do kraja februara hrvatsko predsjedništvo trebati pripremiti na Vijeću za opće poslove EU usvajanje formalnog pregovaračkog okvira za buduće odnose s Londonom. 

aglasio je kako je predsjedanje EU-om za Hrvatsku povijesni trenutak i prilika da pruži svoj doprinos i impuls na početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije.

– Hrvatsko predsjedništvo za nas je historijski trenutak koji dolazi 28 godina nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, 25 godina nakon oslobađanja okupiranog teritorija naše zemlje i 22 godine nakon mirne integracije Podunavlja – rekao je Plenković.

Podsjetio je da je nakon rata Hrvatska poduzela temeljite reforme, obnovila gospodarstvo i konačno se pridružila EU 2013. da bi sedam godina kasnije preuzela predsjedanje Vijećem EU-a.

– Za Hrvatsku je EU mirovni projekt bez presedana i zajednica koji dobiva snagu iz zajedničkih vrijednosti i solidarnosti. Zadovoljstvo nam je biti na čelu Vijeća EU i dati naš doprinos i impuls na početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije -.

Predsjednici odbora za europske poslove država članica Europske unije okupili su se na prvom sastanku koji se održava u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskoga predsjedanja. Priprema je to za plenarni sastanak COSAC-a od 24. do 26. maja u Zagrebu.

Pročitajte još: 

Postignut dogovor u Skupštini KS: Kristić zakazuje sjednicu, Viteškić je vodi

(Index.hr/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss