Rubina Čengić: Benjamina Karić u (vlastitoj) Zemlji čuda

12.03.2024.

Pušta balone, dijeli bombone, otvara kozmetičke salone, dijeli baklave, popravlja fasade, podržava prodaju bijele tehnike, promoviše, šalje poruke, grli djecu, odgovara medijima preko twittera, dijeli “zlatnike” bez vrijednosti… Nastavite niz

Piše: Rubina ČENGIĆ

Kad li Benjamina Karić rođena Londrc uopšte stiže da bude gradonačenica?

Pardon, zna li šta to znači i koje odgovornosti ta funkcija nosi?

Eto je na Tabiji kod topa za prvi ovogodišnji ramazanski iftar  – dijeli bombone i pušta balone skoro kao Marija Antoaneta kad kaže da građani, ako nemaju hljeba, jedite kolače; svečano otvara kozmetički salon na Ilidži  – kaže biće uvijek tu za male poduzetnike, a ne kaže koji je to još mali biznis kao gradonačelnica podržala na ovaj način; sreće se s privatnicima koji prodaju bijelu tehniku  – veli hoće da pomognu vrtićima, a ne uputi ih na postupak javne nabavke jer nije u redu da „država“ prima bilo kakve poklone, onako.

Rastegljivi aršini

Pa onda za 1. mart grli djecu u maskirnim uniformama. Nije problem maskirna košulja, roditelji svom djetetu mogu obući šta god žele, ali gradonačelnica mora dva puta razmisliti koje simbole promoviše i kakve poruke šalje jer ona je gradonačelnica i onih koji nisu bili u Armiji BiH, ali danas žive u Sarajevu ili bi htjeli doći u ovaj grad; onda s ministroma Ramom Isakom šeta nekim gradom ne pitajući se ko su ljudi koji ih prate i ko ih plaća; pa ženama za 8. mart dijeli cvijeće zaboravljajući šta  socijaldemokratija kaže o 8. martu jer ona je potpredsjednica najjače  socijaldemokratske partije u BiH, pa popravlja fasade bez jasnog kriterija, pa  posjećuje pijacu da prodavcima podijeli čaj, dijeli baklave, prima u kabinet djecu iz privatnih vrtića, pa slika akšam, pa daje podršku…

No, nema je na protestima za žene ili protiv nasilja nad ženama koje organizuju nevladine organizacije, nema je na događajima njene partije….

Dobro je da je među ljudima, ali bi mogla da povede malo računa šta podržava i kako da zaštiti instituciju gradonačelnice, pa i sebe.

I malo su joj rastegljivi aršini. Kad je postavila bistu kralja Tvrtka ili dala novac za sigurne kuće – onda su se mogle zaobići proceduru, a kada je trebalo platiti koncert Tonija Cetinskog koji se njoj očito ne sviđa jer „može Toni, ali da ima i neko iz BiH“ – onda ništa bez procedure!?

Zapita li se gradonačelnica šta znače simboli koje promoviše kao slučajno? Zapita li se kakve poruke šalje?

Na kritike odgovara skoro pa uvredama

Da li je dva puta razmislila prije nego je odgovore na pitanja radija Slobodna Evropa pod a – napisala, a pod b – objavila na društvenim mrežama. Tvrdnja da se „Armija RBiH izborila da Franjo Šarčević danas može slobodno govoriti i protiv te Armije i protiv bilo čega“ i da ona kao gradonačelnica „ima i moralnu i službenu obavezu da njegujem sjećanje na našu Armiju i na našu zastavu pod kojom se ta Armija borila“ možda i nije tako dobra kako njoj izgleda osim ako tipuje na podršku uskog kruga zavedenog naroda koji ne vidi kriminal, pljačku, zloupotrebe, imenovanja podobnih i sve drugo što se pokriva pričom o Armiji BiH i teškoj borbi dok su borci Armije BiH, ako nisu u pravim političkim partijama, uglavnom gladni, iscrpljeni, bolesni i bez adekvatne brige?

Na pitanje RSE da li osuđuje prijetnje upućene Franji Šarčeviću zbog kritike njene fotografije kaže da osuđuje, ali da ističe da „javne osobe i akademski radnici čija riječ ima posebnu težinu u javnom prostoru moraju dodatno voditi računa o svojim izjavama kako ne bi povrijedili osjećanja “običnih ljudi”.

Šta ovo znači? Da li je ovaj odgovor pročitala dva puta? Da li je dva puta pročitala i svoju reakciju na objave Jasmile Žbanić i Miljenka Jergovića? Ko su joj uopšte  savjetnici za ovakve izjave? Jer na kritiku ona odgovara skoro pa uvredama. Podsjećanja radi, za Žbanić i Jergovića je rekla da dobri umjentici ne moraju biti dobri ljudi!?!?

Zlatnik od metala

Kaže Gradonačelnica da svaki dan prošeta od Vijećnice do šoping centa u srcu grada da vidi šta može unaprijediti. Zna li gradonačenica odakle dokle je Grad, i gore i dole i lijevo i desno. Je li kad otišla u Jerčedole? U Dobrinju?

Zna li gradonaqčelnica da, kad već poklanja zlatnike koji ne vrijede ništa, treba to da kaže ljudima i da im da plaketu da imaju bilo kakav dokaz da im je dala neko PRIZNANJE? Ovako je neki dan jedan Sarajlija otišao da procijeni zlantik, da ga pokloni unuku i od zlatara izašao plačući. Komad metala koji mu je dala ne vrijedi ništa, a nema ni zahvalnice, plakete, bilo čega.

A da – kaže i da je neku dozvolu od Opštine Stari Grad dobila za 7 dana i da se trudi širiti pozitivu i kada nije sve pozitivno…. Ima li neko od stanovnika te Opštine ko je tako brzo dobio bilo koju dozvolu?

Neka se zabrine SDP!

Kaže Gradonačelnica da ima veliko poštovanje prema Bogiću Bogićeviću, ali upita li se ikada da li bi Bogić Bogićević radio ovo što ona radi i da li je pri tom svjesna da to nije stil vođenja lokalne zajednice nego način zloupotrebe funkcije?

A sad na stranu i gradonačelnica, nego brine SDP!

Oni kao najjača socijaldemokratska partija u BiH, a ne treba valjda podsjećati šta socijaldemokratija jeste, najavljuje da će njihova potpredsjednica ponovo biti kandidatkinja za gradonačelnicu i to ona potpredsjednica koja kaže da baš i ne prati šta se događa u njenoj partiji. Da li to oni onda nagrađuju odrođenost ili nezainteresovanost?

Idi naVrh

Don't Miss