“Kolektivno trovanje” danas u 12:00 sati pred Vladom Kantona Sarajevo

Za danas u 12:00 sati zakazani su mirni protesti “Kolektivno trovanje pred Vladom Kantona Sarajevo” koje organizira neformalna grupa građana zbog zagađenja zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kako navode organizatori na društvenim mrežama “pozivaju sve građane da mirnim protestnim okupljanjem zajedno izraze zabrinutost i nezadovoljstvo dosadašnjim pristupom ovom trenutno najozbiljnijem problemu sa nesagledivim posljedicama po zdravlje građana”.

– Narušavanje zdravlja građana Kantona Sarajevo, a naročito djece, prijetnja je koja nadilazi političke nesuglasice, ograničenja u ljudskim i materijalnim kapacitetima nadležnih inspekcija, predviđenim budžetima i odgovornostima. Svako najmanje propuštanje da se odgovorno i ozbiljno posvetimo ovom problemu dugoročno uzrokuje milijarde maraka zdravstvenih troškova, a to je teret koji će ponovo pasti na leđa građana Kantona Sarajevo – naveli su organizatori.

Kako su naveli, tražimo hitno izdvajanje budžetskih sredstava za jačanje kapaciteta nadležnih inspekcija kako bi se intenzivirala primjena Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

– Zahtjevamo redovno i transparentno izvještavanje građana putem sredstava javnog informiranja o svim poduzetim mjerama, monitoring učinkovitosti i jasno definisane dugoročne strategije obustave bespravne gradnje, subvencioniranja alternativnih goriva, obavezivanje industrijskih zagađivača da finansiraju ekološke projekte, upostavu fondova za finansiranje projekata energetske efikasnosti i sve ostale mjere koje će doprinijeti dugoročnom poboljšanju kvalieteta zraka u Kantonu Sarajevo – zaključili su u pozivu za proteste na društvenim mrežama.

Pročitajte još: 

Pet stvari koje natprosječno inteligentni ljudi rade drugačije od drugih

(Faktor.ba/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

“Pravda za Davida” pozvala parlamentarce da ne prihvate imenovanje Ćuluma na čelo SIPA-e

Naredna vijest

FHMZ: Zrak jutros varira od čistog do umjereno zagađenog