Forto se obratio građanima: Mnogima se neće svidjeti ovo što ću reći

Nekolicina građana KS se danas okupila ispred zgrade Vlade kako bi iskazala nezadovoljstvo trenutnim stanjem sa zagađenjem zraka. Okupljenim se obratio premijer KS Edin Forto koji je kazao da se mora podići svijest građana o ovom problemu kako bi se riješio.

– Kvalitet života se neće promijeniti danas, sutra i u naredna tri mjeseca. Potreban je cijeli mandat da se pokrenu priče vezano za kvalitet zraka. Ono što je hitno po meni, mnogima se ovo neće svidjeti, jeste podizanje svijesti vezano za zagađenost. Veliki broj ljudi ne želi da mijenja svoje rutine pod epizodama Upozorenje i Uzbuna. Ne žele da zaustavljamo saobraćaj, da obustavimo školu, mi moramo raditi na podizanju svijesti – kazao je Forto.

Dodao je da se teško izboriti sa građani koji ne žele mijenjati životne navike.

– Mi smo sa svoje strane iskomunicirali ono što je potrebno, samo što mi kada direktno kažemo da neko ne smije držati nastavu, treći dan su pustili đake u školu. Teško je izboriti se sa građanima koji vjeruju da trebaju život nastaviti kao do sada pod epizodom Uzbuna. Želimo da se hitno u vrtiće posebno i eventualno u škole osnove do 4. razreda ugrade prečiščivaći za zrak i da vidimo kome možemo dodijeliti maske. Danas imamo sastanak sa grupom ambasada koje su u Sarajevu. Mi ćemo tražiti da finansiraju jer mi trenutno nemamo sredstva. Onog trenutka kada bude postojala svijest da je zrak problem broj 1 tada će se pokrenuti i u budžetu će se naći dovoljno mjesta za to – rekao je.

Pročitajte još: 

Banke iz FBiH plasirale u RS 1,5 milijardi KM kredita

(N1/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Banke iz FBiH plasirale u RS 1,5 milijardi KM kredita

Naredna vijest

Damir Arnaut istupio iz SBB-a