GOLA ISTINA Adin Šabić: Šta to želimo u 2020. godini

02.01.2020.

Stigla nam je i 2020. godina, a samim time i novo desetljeće. Očekivanja kao i uvijek su prisutna, ali i nada da će se nešto kad-tad promijeniti. Važno je znati da se čuda dešavaju, a najbolje je to prikazano u Srbiji, gdje je potrebno samo blago puknuti prstima i Aleksandar Vučić, inače predsjednik ove države, će vam donijeti čajku. No, da vidimo, šta bismo mi to mogli poželjeti da se promijeni u BiH u narednoj godini.

Piše: Adin Šabić za Interview.ba

Nadati se da će u ovoj godini Valentin Inzko biti manje zabrinut, jer nakon toliko godina brige, uplašeni smo da će mu zdravlje biti ozbiljno narušeno.

Za očekivati je da će članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sljedeći put na sastanak s Erdoganom o autoputu Sarajevo-Beograd otići spremni.

Važno je poželjeti da se dešava što manje nasilja u poslaničkim klupama, jer nije uredu da izdegenečite kolegu, a da pritom zato ne odgovarate.

Poželjet ćemo i manje jeftinog PR. Tako da se nadamo da nam pojedinci neće više trčati po skupštinama i nosati zastavice NATO-a, cijepati boračke knjižice, govoriti o otcjepljenju RS-a, preimenovanju RS, Herceg-Bosni itd.

Bitno je očekivati i da nas više neće tući kada izađemo na proteste zato što nam smetaju deponije za koje oni nisu imali adekvatna rješenje.

Željeli bismo da se imamo gdje liječiti i da nas pitome sve jednako tretiraju. Voljeli bismo kada bi nam osigurali više lijekova da ne moramo ići do Turske kako bi liječili djecu.

Glupo je da nam političari budu na porno sajtovima, pa bismo voljeli da nam se to više ne dešava. Ili da nam političarke imaju pretenzije prema izolaciji predstavnika marginaliziranih skupina, pa se nadamo da će ova godina pobuditi dobar duh u njima.

Ako su već naša djeca s poteškoćama u razvoju osuđena na institucije, željeli bismo da ih adekvatno opremite, a ne da zlostavljate djecu vezujući ih za radijatore, pa da se onda branite da je to bilo prije tri godine, kao da to apstinira od odgovornosti.

Nadamo da ćete malo manje blokirati u ovoj godini i da će u Mostaru konačno biti održani izbori, kao i to da ćete konačno uspostaviti funkcionalnu vlast na svim nivoima.

Valjda će članovi Predsjedništva BiH ove godine kada nas budu predstavljali u drugim državama znati spustiti nogavicu, namjestiti kravatu i maramicu u sakou.

Želimo vjerovati da se napad na medijske slobode neće tretirati kao napad na kameru, baš kao i u to da će ovi što redovno tuku novinare koji profesionalno rade svoj posao, odgovarati za svoja djela.

Nadamo se da će u ovoj godini političari biti dosljedni svojih riječi i da će kada kažu NE, zaista ostati pitome, kako se u suprotnom ne bi morali dokazivati bacanjem s Avazovog tornja.

Voljeli bismo kada bi nam bilo manje korupcije i kada bi ovako efikasno kako uhapsiše čovjeka za nekoliko metara drva uhapsili i one koji su nam uzeli milione i milione KM.

Jedino je šteta što su naše želje upućene onima koje je godinama za nas briga, i koji ih već odavno ne čuju, a kamoli razmatraju. I dok smo nabrajali šta to želimo od njih, s druge strane trebamo se sjetiti šta trebamo mi da uradimo da se ovakvo stanje promijeni.

Idi naVrh

Don't Miss