Milanović: Kitarović ima dvostruke kriterije, džihadisti u BiH su realnost

Aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a, te SDP-ov kandidat Zoran Milanović, koji iz prvog kruga nosi tri posto prednosti, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora sučelili su se u četvrtak na Hrvatskoj radioteleviziji.

HRT: Burne reakcije u Sarajevu izazivaju upozorenja na veliki broj ekstremista u Bosni i Hercegovini. Jeste li i dalje pri tom mišljenju?

– U Siriji je dosta bh. državljana koji se bore na strani ISIS, treba BiH pomoći, zajedno s Hrvatskom i drugim državama EU da kroz razmjenu informacija iz obavještajnog sektora rješavamo taj problem – rekla je Grabar-Kitarović.

HRT: Predstavljaju li džihadisti u BiH prijetnju za Hrvatsku?

– Predstavljaju za svakoga, ali pitanje je koliko će oni djelovati. Vjerujem da SOA ipak radi svoj posao i u suradnji s drugim agencijama. Džihadisti u BiH su realnost, to je zemlja u kojoj je puno muslimana, odlaze u Irak i Siriju boriti se i vraćaju se indoktrinirani – rekao je Milanović.

HRT: Koliko su previranja u Crnoj Gori opasna?

– Mislim da komentirati previše onoga što se događa u Crnoj Gori bilo bi pokušaj miješanja u unutarnja pitanja u toj zemlji. Nadam se da će se ta pitanja riješiti i nadam se da se to neće preliti na Republiku Hrvatsku – rekla je Grabar-Kitarović.

Milanović je odgovorio da je to osjetljiva stvar jer se radi o susjedstvu.

– Gospođa Kitarović ima dvostruke kriterije, nekad je za vladavinu prava, nekad nije, nekad je za miješanje, nekad nije. Iza ovoga što se događa u Crnoj Gori stoji Beograd, čaršija. To nije opasnost za Hrvatsku, ali o tome treba govoriti – rekao je Milanović.

– Naravno da želimo stabilnost Crne Gore i molim vas nemojte vrijeđati na osobnoj razini i dvostrukim kriterijima, ako ste mislili na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatska je supotpisnica Daytona i ima puno pravo brinuti o hrvatskom narodu – dodala je Grabar Kitarović.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

GOLA ISTINA Adin Šabić: Šta to želimo u 2020. godini

Naredna vijest

Nadležna komisija danas razmatra imenovanje Božovića za ministra