ZABRANJENO PUŠENJE Zakon donesen, kazne čekaju pravilnike

29.05.2023.

Inspektori će još godinu dana raditi preventivno

Piše: S.K.

U Federaciji BiH je stupio na snagu Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

No, s naplatom kazni počet će se tek za godinu dana, odnosno 12 mjeseci nakon stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na temelju ovog Zakona.

U prijevodu, inspekcija će do tada raditi preventivno. Sve kako bi pomogla da pravni subjekti svoje poslovanje prilagode Zakonu.

Višegodišnji napor

No, od početka je bilo teško. Čini se da ima malo zakona koji su u javnosti izazvali tolike rasprave.

Pa ćemo podsjetiti kako je prije nekoliko godina raspravu rasplamsao SDP-ov parlamentarac Irfan Čengić. On je na društvenim mrežama, a  zatim i u izjavama (iako sam, kako tvrdi niti konzumira cigarete, niti ide na “šišu”) javno izrazio protivljenje prijedlogu Zakona. Najprije i zbog, kako je sam rekao, zaštite ugostitelja, odnosno radnika, koji će, tako je tvrdio Čengić, ostati zbog posla, nakon što se sa stolova sklone pepeljare.

Iz Zavoda za javno zdravstvo kooridinatorica za kontrolu duhana u FBiH Aida Ramić – Čatak s druge je strane tvrdila da je ovaj Zakon zajednički (ogroman) višegodišnji napor velikog broja ljudi.

Reduciranje posljedica

Ona je upozorila da se još od 2016. kroz projekat Svjetske banke radilo na reduciranju posljedica od hroničnih nezaraznih bolesti u okviru kojeg je dobivena podrška za izradu zakona.

Temeljem toga formirana je radna grupa Federalnog ministarstva zdravstva. Urađen je nacrt koji je prošao mukotrpan proces javnih rasprava na nivou kantona, da bi nakon toga bio prihvaćen od strane Vlade FBiH i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Dvije godine kasnije, 2018., urađen je Prijedlog zakona koji je ponovo prihvaćen od Vlade FBiH i poslan u parlamentarnu proceduru  – objasnila je svojevremenoRamić-Čatak.

I tako smo došli do Zakona, koji prije svega nalaže zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze malodobne osobe.

Izuzeci od zabrane

Međutim, Zakonom se definiraju i izuzeci od zabrane. Riječ je o odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljskim objektima, zračnim lukama (s posebnim prostorima za pušenje)…

Primjena Zakona za ove izuzetne slučajeve počet će tek šest mjeseci nakon što na snagu stupi podzakonski propis. Koji je još u izradi.

Zašto je ovaj Zakon potreban, važan i nužan, objasnili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Oni ističu da nije riječ o zabrani već ograničenju upotrebe duhana. A cilj je zaštita i unapređenja javnog zdravlja, odnosno stvaranja zdravijeg okruženja koje promovira zdrave izbore.

Ovo posljednje je posebno važno jer je argumentirano da se bilježi čak tri četvrtine smrtnih slučajeva u FBiH, a koje su posljedica bolesti koje izaziva pušenje.

Uznemireni ugostitelji

Zakonom se, dalje, uređuju mjere za sprječavanje pristupa maloljetnim osobama duhanskim proizvodima, decfinira sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, definiraju obavezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere…

Pravne osobe dužne su svoja akta i propise uskladiti šest mjeseci od početka primjene Zakona. To kad je riječ o ustanovama, preduzećima…

A kad je riječ o ugostiteljskim objektima šest mjeseci od dana stupanja na snagu podzakonskog propisa koji se donosi na osnovu Zakona  – Pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenje.

Još dok se tek raspravljalo o Zakonu ugostitelji su bili uznemireni. Upozoravali su da bi usvajanje bilo pogubno za turističku djelatnost.

Zakon je rigidan i neprovodiv. Kontrolu provođenja zakona je vlast prepustila poslodavcima. Dužni smo da opomenemo onog ko zapali cigaretu te da mu uskratimo piće, a nakon toga ga i odstranimo iz objekta. Da li je država normalna, kako možemo nekoga izbaciti iz objekta – govorio je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera.

Kompromisi u svijetu

Navodio je kako su širom svijeta napravljeni kompromisi, te da ima podatke kako se vlasnici prostora do 60 kvadrata mogu opredijeliti da odijele prostore za pušače i nepušače uz određene uslove koji podrazumijevaju obavezno istaknute oznake.

Zakon predviđa i kazne, ovisno o počinjenom prekršaju, a kreću se od 2.000 do 5.000 KM za pravna lica, od 300 do 1.000 za odgovorna lica, te od 500 do 1.500 za vlasnike i korisnike prostora.

Za fizička lica kazna je 100 KM.

Kako u prvoj godini neće biti izricanja kazni, već samo opomena, znači da predstoji polugodišnji period prilagodbe.

No, ostaju nedoumice, prije svega i zbog činjenice da nije definiran status elektronskih cigareta, te drugih proizvoda za pušenje.

A šta će pušači?

U svakom slučaju znak „zabranjeno pušenje“ morat će biti istaknut, a u restoranima, hotelima, kafićima pepeljare se moraju maknuti sa stolova.

A šta će pušači? Ili mijenjati navike ili pušiti u određenim, dakle, posebnim prostorijama. S istaknutim dozvolama. Posao vlasnika/ugostitelja je i da upozori gosta o zabrani pušenja, te da ga (eventulano) odbije poslužiti ako gost bude insistirao da zapali. Cigaretu ili nargilu, svejedno.

Iako nerado, ugostitelji će se morati prilagoditi. Šta će, zakon je jači, a i ljeto i bašte olakšat će posao.

S druge strane i gosti će se morati povinovati pravilima.

Uostalom, nije to naš izum. Širom Europe već više od deceniju i pol na snazi je zabrana pušenja u javnim prostorima. U Italiji još od 2005., kako se ističe jedna od najstrožih zabrana u svim zatvorenim prostorijama – restoranima, barovima, diskotekama, uredima.

Irska, Norveška, Austrija

Od 2004. zabranjeno je pušenje u Irskoj, Norveškoj, Malti, još i ranije u Francuskoj, Belgiji. Najstrože zakone imaju Mađarska, Španija, a Švedska zabranjuje pušenje i na autobuskim stanicama i dječijim igralištima. I u posljednje vrijeme i na terasama vlastitih stanova.

Među posljednjim je 2019. zabranjeno pušenje u restoranima u Austriji, koja je nosila nadimak “Pepeljara Europe”. Trebalo je deset godina od inicijative do realizacije, s tim da su se objekti veći od 50 kvadrata mogli odlučiti napraviti pušačku zonu.

Idi naVrh

Don't Miss