RACE FOR THE CURE: Srušeni rekordi, prikupljeno 240 hiljada KM

29.09.2024.

Postignuti su fantastični rezultati, bolji nego ikada, a to znači samo jedno, da ćemo usluge koje dajemo tokom cijele godine povećati sljedeće godine – navela je Hasić

Hiljade žena, djeca, muškaraca iz cijele Bosne i Hercegovine i danas su, 17. put po redu na Race for the Cure (Trka za ozdravljenje) upozorili na važnost podizanja svijesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

Ni kiša, ni hladno vrijeme nisu bile podrška da veliki broj sudionika da podršku ženama u roze majicama, bivšim pacijenticama, operisanih od karcinoma dojke.

Snažne poruke

Prikupljeno je 240 hiljada KM za sve hrabre žene koje se bore sa teškom bolesti, za prevenciju, za pomoć i podršku.

Direktorica organizacije “Think Pink – Zajedno smo jedno” Nela Hasić nije krila oduševljenje. Ona je kazala kako je kampanja u kojoj su sudjelovale mnogobrojne organizacije, građanke i građani, mnogobrojne poznate ličnosti, bila izuzetno uspješna.

Istaknula je da je bilo registrovano preko 11.500 i 300 timova onih koji su dali svoju podršku.

Postignuti su fantastični rezultati, bolji nego ikada, a to znači samo jedno, da ćemo usluge koje dajemo tokom cijele godine povećati sljedeće godine – navela je Hasić.

Hasić je poslala snažnu poruku ministrima, zavodima, svima koji su na pozicijama odlučivanja da moraju raditi svoj posao.

Uputila je poruku i ženama:

One moraju da brinu o svom zdravlju, da idu na redovne preventivne preglede, jer rano otkrivanje spašava živote. Mi ćemo to ponavljati sve dok ne upamtimo dobro da kada je bolest otkrivena na vrijeme ona je u viskom procentu od 90 posto izlječiva – dodala je Hasić.

Značaj prevencije

Značaj preventivnih pregleda posebno ističe i predsjednica Udruženja žena oboljelih od karcinoma “Srcem zajedno” iz Visokog Aida Lopo.

Preventivni pregledi su jako važni. Pozivam sve žene starije od 18 godina da rade redovne preventivne preglede, jer žene najčešće stave sve drugo ispred sebe, a sebe na zadnje mjesto – najvažniji su porodica, supruga, djeca, roditelji, sve ostalo. Međutim, ako vi niste dobro ne možete valjati nikome od porodice, djeci i ostalim – kazala je.

Mnogo puta ponovljeno je kako preventiva spašava život.

Kada otkrijete karcinom u ranoj dobi kao što sam ja u prvom stepenu, to liječenje je puno lakše, bez ikakvih posljedica. Puno je lakše liječiti karcinom u prvom stepenu nego u četvrtom i molim vas, radite preventivne preglede – poručila je Lopo.

Oktobar je Mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Bosna i Hercegovina nema tačan registra oboljelih. Nezvanično – od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

No, bolest, kažu hrabre žene nije kraj. Svjesne su da samo otkrivanje bolesti, liječenje, hemoterapije, proces izlijčenja može biti težak. Ali smisao život jeste borba. I pobjeda koja dođe nakon te borbe.

Interview.ba bio je ponosni medijski sponzor ove važne manifestacije.

Idi naVrh

Don't Miss