Nela Hasić: Prvi Centar za žene oboljele od karcinoma dojke – adresa nade

15.03.2023.

U petak će u Sarajevu biti otvoren prvi Centar za osnaživanje zdravlja žena u BiH i regiji. Organizacija „Think Pink – zajedno smo jedno“ tako kreće u novu fazu. Pa će ovo biti Centar u kojem pacijentice oboljele od karcinoma dojke, ali i one u fazi oporavka imati svoju toplu adresu

Razgovarala: Belmina ČORBIĆ

U kojoj će biti naći utočište, pomoć na putu do potpunog ozdravljenja.

Think Pink Centar mislio je na sveobuhvatan pristup ženskom zdravlju.

Za početak informacije, usluge, psihosocijalnu pomoć dobit će žene oboljele i liječene od karcinoma dojke sa područja Sarajeva.

No, planirano je da Centar da navigaciju pacijenticama sa područja drugih kantona, a koje su primorane doći na liječenje u Sarajevo.

Servis za sve žene

Regionalna direktorica organizacije „Think pink – zajedno smo jedno“ Nela  Hasić objašnjava da je ovo zapravo nastavak dugogodišnjeg rada.

Interview: Dugogodišnji fokusirani rad i djelovanje stvorili su novu fazu za djelovanje. U petak otvarate prvi Centar za osnaživanje zdravlja žena.  

Hasić: Dobili smo priliku da otvorimo prostor na zaista odličnoj lokaciji u Općini Stari Grad u Sarajevu i baš smo je sa zadovoljstvom iskoristili. Bit će tu puno novih, ali ostajemo vjerni i našim dosadašnjim uslugama – besplatni mamografski pregledi, paketići prve pomoći, psihosocijalna potpora. Važno je što nam Centar sada daje mogućnost da institucionaliziramo naš rad, odnosno da postavimo temelje. To nam daje mogućnost da u budućnosti gradimo instituciju koja će biti servis i za zdrave žene i žene koje su već oboljele od raka dojke. Želimo biti fokusirane na usluge koje žene ne mogu dobiti odmah u zdravstvenom sistemu. Najčešće je riječ o psihosocijalnoj potpori. Tako će pacijentice u grupnim ili individualnim sesijama raditi na dnevnoj bazi sa psihologom. Obezbijedili smo terapije zvukom, meditacija, vježbe disanja, savjeti nutricioniste. Sa nama je i poznata fitnes instruktorica Lejla Šebić. A onda idemo dalje  – raditi na izgradnji sistema, kako bi u saradnji sa zdravstvenim sistemom, pacijenticama olakšali put ka oporavku i zdravlju. Nekad su pitanja gdje, šta, kako, kada i kome da se obrati jednako teška kao i sama bolest.

Začarani krug sistema

Interview: Šta planirate za početak jer riječ je o edukativnom centru. Bit će tu radionica i seminara?  

Hasić: Važno je napomenuti da će Centar biti na usluzi i zdravim ženama. A kad je riječ o aktivnostima, najprije planiramo sastanak sa onkološkim sestrama. Da se upoznamo, unaprijedimo saradnju. Onda su tu i studenti medicine. Neka nam budu podrška, neka ovdje steknu nove vještine i budu i nama oslonac. Bit će ovo na početku kutak za žene s područja Sarajeva. Ali, pripremamo prostoriju i uskoro ćemo, nadam se, poslove privesti kraju, gdje će biti smještene žene koje dolaze iz drugih gradova na preglede u Sarajevo. Ovdje će se žene osjećati udobno, komotno, pomalo i luksuzno, zahvaljujući našoj sjajnoj donatorici Larisi Redžić, koja je sjajnim komadima iz Kare design obogatila ovaj prostor. I to nam je važno. Da ovdje bude mjesto susreta, gdje se smije, plače, pjeva, uči, druži. I nada dijeli u velikim količinama

Interview: Ženama koje su oboljele od karcinoma dojke, u sistemu kakav imamo, u društvu u kojem živimo, Centar bi mogao i trebao biti velika podrška. 

Hasić: Nažalost, mi ne možemo pružati liječenje ili zamjenu tretmana dijagnostike. Ali smo svjesni u kakvom komplikovanom sistemu živimo. U sistemu kome su usluge neujedanačene, ovisno od od kantona do kantona, od entiteta do Distrikta. Svjesni smo tog začaranog kruga. Pa čak, evo i u Kantonu Sarajevo, gdje smo rekli da su usluge najdostupnije, je sve komplikovano. Bez obzira što su ovdje i Klinički centar i Opća bolnica, puno ambulanti i poliklinika. No, sistem sam sebe zakomplikuje. Ali, mi i ne želimo niti možemo biti zamjena sistemu. Mi možemo pomoći u savladavanju komplikacija. Nastojaćemo da, u saradnji sa medicinskim stručnjacima, mijenjamo stvari i sistem koliko možemo i šta možemo.

Ništa ne može zamijeniti odlazak kod doktora

Interview: Kako žene mogu postati članice Centra? Kako će Centar doprinijeti podizanju svijesti o važnosti pregleda na vrijeme?

Hasić: Imat ćemo edukativne, interaktivne radionice, rad s medicinskim stručnjacimau. Svojim savjetima i iskustvom pokušat ćemo da zdrave žene dobiju upute, da ih educiramo, a pacijentice da imaju podršku i pomoć. Već  decenijama insistiramo na tome da ništa ne može zamijeniti odlazak kod doktora. Ali, samopregled je dobra metoda, kada želimo da upoznamo svije tijelo, da možemo reagovati na promjenu. No, moram ponoviti, to nije zamjena za doktora.

Interview: Navikli smo da „Think Pink“ predvodi upravo događaje koji nas upozoravaju na razbijanje predrasuda, važnost prevencije, promoviranje ranog otkrivanja bolesti. Nakon otvaranja Centra, šta dalje planirate?

Hasić: Nastavljamo sa svim našim aktivnostima. Datum za Race for the Cure je 1.oktobar ove godine. Tu su i naši Dani zdravlja tokom kojih obezbjeđujemo besplatne preglede, nastavljamo distribuciju paketića prve pomoći za svaku operisanu ženu širom BiH. Tu je i psihosocijalna potpora, koju osiguravamo u više gradova, rad sa mrežom od skoro 20 udruženja. Najavljujemo i nove digitalne alate koji će uskoro biti dostupni. Idemo dalje. Za sve nas!

 

 

Idi naVrh

Don't Miss