PROTESTI ZBOG DODIKOVOG ZAKONA Vlast nas vraća 20 godina unatrag

18.07.2023.

Novinarke i novinari, članovi medijske zajednice, predstavnici civilnog sektora i građanke i građani okupili su se jutros na Trgu Krajine u Banjoj Luci. Pa u  znak protesta krenuli do Narodne skupštine  Republike Srpske

Poslanici će danas raspravljati o o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika RS, a kojim se kao krivično djelo u RS uvodi kleveta. Novinari su prije sjednice baš kao i proteklih nekoliko mjeseci pozvali poslanike da odustanu od namjere da se kriminalizuje kleveta u RS.

Inače, poslanica SDS-a Maja Dragojević Stojnić zatražila je na sjednici da se kriminalizacija klevete skine s dnevnog reda. No, njen je prijedlog odbijen.

To je zastrašujuće

Na protestima je još jednom ukazano kakve će sve štete ne samo za medijsku zajednicu, nego i društvo općenito izazvati ovaj zakon.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić na početku okupljanja istakao je da je dvije decenije RS bila ispred regiona, čak i ispred FBiH, jer je dekriminalizovala klevetu.

I bili smo ponosni na to. Sada vlast želi da to vrati. Oni su okrenuli leđa Ujedinjenim nacijama, OEBS-u, udruženjima novinara iz svijeta i poručili da ih ne interesuje šta mi mislimo. Oni žele da zaštite sebe i svoje interese – dodao je Vukelić.

On je pozvao poslanike da ne usvajaju zakon.

Nemojte da vas se vaši potomci sjećaju po tome.  Tačno je da u Nacrtu zakona nema uvrede i da su smanjili kazne. Ali oni donose zakon prema kome nećemo smjeti napisati da je neki ministar zaposlio svoju rodbinu negdje, nećemo smjeti reći nešto što im se ne sviđa ni u kafani. To je zastrašujuće. Još jednom pozivam poslanike da odbace ovaj zakon. Pozivam Vladu RS da povuče ovaj zakon da dnevnog reda. Građanima poručujemo da je ovo njihova borba. Ako ovo prođe u četvrtak da li možemo očekivati da se zabrani sloboda kretanja – kazao je.

On je podsjetio da u u pojedinim državama postoji ovaj zakon, ali da za njega ne bude krivična odgovornost.

Kleveta je već sankcionisana postojećim zakonom u građanskoj parnici. Sad žele da nas gone krivično, da nam mogu uzeti pasoš i zabraniti kretanje. Sloboda i javno mišljenje nije zločin. Sloboda za RS – zaključio je Vukelić.

Istakao je kako je sve što je vezano za ovaj Zakon bio privid demokratije.

Ovo je privid demokratije, bio je privid javnih rasprava. Ostao je problem u krivičnom procesu koji se može povesti protiv svakog građanina ako na Facebooku napišete da je direktor zaposlio svastiku. Ako to kažete u kafani, možete za to odgovarati. Da vam bude zaplijenjena imovina, bićete prisiljeni da prodate auto da platite kaznu. Zato poziv narodnim poslanicima, odbacite ovaj zakon. Poziv i Vladi da povuku ovaj zakon sa dnevnog reda. Građanima poručujemo da je ovo naša borba. Šta je sljedeće, pravo na liječenje, na obrazovanje… – pitao je  Vukelić.

Gušenje slobode

Izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić istakla je na koga će se zakon sve odnositi.

– Ne pričamo mi ovdje o krimilizaciji klevete koja će uticati na novinare, medije, civilno društvo, već na odredbe koje će potpuno ugušiti slobodu govora svakoga građanima RS a i šire, jer će onemogućiti svakoga da iznese svoje mišljenje, da iznese neke informacije koje mogu na nekoga uticati, a da pri tome budu predmet krivičnog progona – naglasila je ona.

Protestima su prisustvovali i poslanici opozicije iz SDS, PDP i Liste za pravdu i red.

 

Idi naVrh

Don't Miss