POSAO JE DOBAR, A PARA LAKA Ovo su parlamentarci koji za 8 mjeseci nisu imali ni inicijativu, ni zastupničko pitanje

17.07.2023.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne  skupštine BiH do sada su održali osam sjednica. S obzirom da se Predstavnički dom tradicionalno formira početkom decembra, to znači da se zasjedalo jednom mjesečno. Mnogi zastupnici su ranije isticali kako je minimum koji se očekuje da donji dom državnog Parlamenta zasjeda barem jednom mjesečno, tako da se dosadašnja aktivnost zastupnika uklapa u neka minimalna očekivanja

Piše: Adem DŽAFEROVIĆ

S obzirom na to koliko su plaćeni, teško je očekivati da će građane zadovoljiti ako budu ispunjavali samo minimalna očekivanja. Kako skupštinske sjednice nisu jedina obaveza zastupnika, odlučili smo, dvije sedmice pred odlazak parlamentaraca na kolektivni godišnji odmor,  analizirati određene aktivnosti, kako bi građani koji su ih svojim glasovima poslali u Parlament imali jasniju sliku.

Magazinović i Mehmedović najaktivniji

Našom analizom smo obuhvatili dvije kategorije: inicijative i zastupnička pitanja. Moglo bi se reći da su rezultati poražavajući. Tek dva zastupnika se izdvajaju izraženom aktivnošću.

Ubjedljivo najaktivniji zastupnik u prvih osam mjeseci mandata je Saša Magazinović iz SDP-a BiH, koji je u ovom domu od 2010. godine. Ovaj parlamentarac je imao jednu inicijativu i čak 46 zastupničkih pitanja.

Njegov prvi pratilac po učinku je Šemsudin Mehmedović (SDA) koji je imao jednu inicijativu i 35 zastupničkih pitanja. Mehmedoviću je ovo peti uzastopni mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Kada je riječ o zastupničkim pitanjima, svi ostali zastupnici su daleko iza Magazinovića i Mehmedovića.

Aida Baručija, zastupnica Bosanskohercegovačke inicijative – KF, imala je 14 zastupničkih pitanja, a inicijativa nije imala. Baručija je i u prošlom sazivu, uz Magazinovića, bila jedna od najaktivnijih zastupnica Parlamenta BiH.

Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP) imala je osam zastupničkih pitanja i nije imala nijednu inicijativu.

Safet Kešo (SDA) uputio je dvije inicijative i imao je šest zastupničkih pitanja.

Milan Dunović, zastupnik DF-a, imao je dvije inicijative i tri zastupnička pitanja, dok je Sabina Ćudić (Naša stranka) imala jednu inicijativu i četiri zastupnička pitanja. Isti učinak kao i Ćudić imao je i Milorad Kojić (SNSD).

Vlatko Glavaš (DF) imao je dvije inicijative i dva zastupnička pitanja.

Albin Muslić (SDP) imao je pet zastupničkih pitanja i nije nudio inicijative, a isti učinak imao je i Midhat Čaušević, zastupnik SDA.

Rejhana Dervišević (SDP), Branislav Borenović (PDP) i Jasmin Emrić (NES) imali su po četiri zastupnička pitanja a inicijative nisu nudili.

Sanja Vulić (SNSD) i Denis Zvizdić (NiP) imali su po dvije inicijative i po jedno zastupničko pitanje.

Jedan od najaktivnijih zastupnika u prošlom sazivu Zastupničkog doma, Zlatan Begić (DF) imao je dvije inicijative, dok zastupničkih pitanja nije imao. Isti učinak imao je i Nihad Omerović, zastupnik NiP-a.

Darko Babalj (SDS) uputio je tri zastupnička pitanja, baš kao i Šerif Špago (SDA), a inicijativa nisu imali.

Šemsudin Dedić (SDA) uputio je jednu inicijativu i jedno zastupničko pitanje.

Mira Pekić, zastupnica PDP-a imala je dva zastupnička pitanja i nije ponudila nijednu inicijativu.

Mia Karamehić-Abazović (NiP) imala je jednu inicijativu i nije upućivala zastupnička pitanja, dok su Jasmin Imamović (SDP) i Milan Petković (Ujedinjena Srpska) imali po jedno zastupničko pitanje, a inicijative nisu nudili.

Kad su građani poslodavci, možete kako hoćete

I na kraju slijedi lista od čak 17 zastupnika koji nisu uputili nijednu inicijativu niti su imali zastupničkih pitanja.

Mladen Bosić (SDS), Marinko Čavara (HDZ), Darijana Filipović (HDZ), Predrag Kožul (HDZ), Slavko Matić (HDZ), Nenad Grković (Za pravdu i red), Predrag Kojović (Naša stranka), Edin Ramić (SDA), Nermin Mandra (SDA), Amor Mašović (SDA), Denijal Tulumović (SDA), Ljubica Miljanović (SNSD), Obren Petrović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD),  Miroslav Vujičić (SNSD), Čedomir Stojanović (DEMOS) i Elvisa Hodžić (NES).

Izvor navedenih podataka je službena web-stranica Parlamentarne skupštine BiH.

Dakle, skoro polovina zastupnika u prvih osam mjeseci mandata nije zabilježila aktivnost u dvije kategorije koje smo analizirali, dok se nekolicina njih potrudila tek toliko da ne ostanu na nuli.

Skupo plaćen nerad

Vrijedi napomenuti da inicijative i zastupnička pitanja nisu jedina aktivnost zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH. Zastupnici imaju mogućnost i da predlažu zakone, a neki od njih su to i učinili kroz klub u kojem djeluju.

Kada se sve sabere i oduzme, može se zaključiti da smo od početka decembra do danas imali uglavnom uspavane zastupnike, uz nekoliko izuzetaka koji su se trudili opravdati ogromnu platu koju primaju iz budžeta institucija BiH.

Možete li zamisliti radnika u realnom sektoru koji za osam mjeseci ne zabilježi nikakvu aktivnost a prima 6.000 KM mjesečno? Naravno da ne možete. Nigdje nerad nije plaćen kao u Bosni i Hercegovini.

(Buka)

Idi naVrh

Don't Miss