SAZNAJEMO: Enra Suljić predvodi Komisiju koja traži diplomu Sebije Izetbegović

21.11.2022.

U Komisiji su još i emeritirani profesor – Mirza Dilić, prodekanica za finansije Medicine Nermina Babić, prof. dr. Amela Džubur Alić i šefica Studentske službe Taida Nakić

Piše: Senka KURT

Komisija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koja je osnovana na osnovu zaključaka Senata Univerziteta u Sarajevu radi užurbano i u veoma zategnutoj i uzavreloj atmosferi.

Kako smo saznali članice i članovi Komisije gotovo vrijedno “kopaju” arhive i traže dokaze o vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu, dr. Sebije Izetbegović, redovne profesorice ovog fakulteta. Inače i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Šta traži Senat?

Podsjećamo, 10. novembra Senat UNSA je zatražio od Medicinskog fakulteta da nakon dodatnih provjera Senatu dostavi pisani izvještaj sa cjelokupnim spisom (dokumentacijom). Dodatno, zatraženo je i pisano izjašnjenje dr. Izetbegović, te kao i pisana izjašnjenja drugih lica posredstvom kojih su vođeni ovi postupci na Medicini.

Iz Zagreba još u febreuaru stilo: Nema dokaza o položenim ispitima

Inače, dokumentacija treba sadržavati odgovarajuću javnu ispravu dr. Izetbegović o započetim godinama ili semestrima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svrhu daljeg školovanja na postdiplomskom studiju u Sarajevu.  Senat traži  i isprave vezane za postupak ekvivalencije položenih ispita na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Komisija treba dostaviti i  uvjerenje o položenim ispitima na postdiplomskom studiju na Medicini u Sarajevu.

Na izvoru

Predstavnica Medicinskog fakulteta, prof. dr. Enra Suljić na sjednici Senata istakla je da je uvjerena da su ovi dokumenti, kako je rekla, ukradeni iz arhiva.

Kako Interview saznaje upravo dr. Suljić i predvodi ad hoc Komisiju koja traga za dokumentima.

U Komisiji su još i emeritirani profesor – Mirza Dilić, prodekanica za finansije Medicine Nermina Babić, prof. dr. Amela Džubur Alić i šefica Studentske službe Medicine Taida Nakić.

To su, uvjeravaju nas naši izvori, svi od reda, provjereni i bliski suradnici Sebije Izetbegović.

Naši izvori uvjereni su da oni neće naći ništa.

Ako, kako tvrde neki dokumenti fale onda se ode na izvor, gdje su ti dokumenti nastali. Dakle, u matične knjige. Neka ih traže na Medicinskom fakultetu u Zagrebu – kažu naši izvori.

Gdje je deset ispita?

A ako se u Zagrebu bude tražilo rezultat će biti nepovoljan za dr. Izetbegović.

Medicinski fakultet Univerziteta u Zagrebu još poodavno se očitovao se da je Sebija Izetbegović bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” u akademskoj godini 1992./1993.

Iz Zagreba je stigla i potvrda da aktuelna direktorica KCUS-a nije završila poslijediplomski studij “Ultrasound in clinical medicine”, niti joj je na tom studiju izdana diploma.

To dovodi u sumnju deset ispita za koje dr. Izetbegović tvrdi da ih je položila upravo u Zagrebu.

Nema dokumentacije

Slobodna Dalmacija objavila je ovih dana kako Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ostaje pri dosadašnjoj izjavi kako je uvidom u evidenciju studenata poslijediplomskog studija “Ultrasaund in clinical medicine” u akademskoj godini 1992./1993. u prvu godinu upisana Sebija Izetbegović.
U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na osnovi koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost podataka navedenih u indeksu –  prošle su sedmice odgovorili sa  zagrebačkoga Medicinskog fakulteta.
Šta će i kako naći Komisija pitanje je koje zanima ne samo članove Senata nego i javnost. Inače, Senat može, ukoliko se utvrdi da je akademsko zvanje stečeno na nezakonit i nelegalan način predložiti da se oduzme dr. Izetbegović.
Komisija ima rok do 10. decembra da se očituje i Senatu dostavi traženu dokumentaciju.
Idi naVrh

Don't Miss