SAZNAJEMO I pored otkaza Sebija Izetbegović i dalje prima plaću na Medicini

08.06.2023.

Nekadašnjoj profesorici mora biti uručen otkaz. Nije ga primila. Rješenje o otkazu se može poslati poštom, po kuriru, može doći lično po njega. Prema informacijama koje imamo pokušali su joj to uručiti u kabinet u KCUS. No, nije htjela da primi taj otkaz. A bez njenog potpisa ništa od toga

Piše: Senka KURT

Sebija Izetbegović, direktorica Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu još prima plaću na Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Raskid ugovora zvanično joj je uručen krajem aprila, a pored rektora, otkaz je potpisala i dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac.

Bio je to epilog prethodno donesenih odluka na organima i tijelima Univerziteta u Sarajevu (UNSA) koji je 13. aprila poništio doktorat Sebije Izetbegović

Prethodno je Izetbegović ostala je bez zvanja redovne profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu krajem marta.

Oduzet magisterij

O tome je 29. marta odlučio Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA)  a na osnovu člana 62. a u vezi člana 77. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevu i člana 59. Statuta Univerziteta.godine o izboru dr. Izetbegović u zvanje redovne profesorice za oblast „Ginekologija i akušerstvo“, na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Tada je obrazloženo da je Senat UNSA na vanrednoj sjednici 6. marta ove godine donio odluku i usvojio Analizu Komisije na osnovu prikupljene dokumentacije. Ta dokumentacija je bila instrument provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij dr. Izetbegović na Medicini.

Podsjećamo, kako je onda Komisija je zadužila rektora UNSA za donošenje rješenja o poništenju upisa u Matičnu knjigu magistranata. Praktično, to je zvanično značilo i da je magisterij proglašen nevažećim.

Odlukom Senata UNSA broj 01-34-84/14 od 29. januara 2014. godine dr. Izetbegović izabrana je u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstvo” na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. I to na temelju uvjeta propisanih članom 89. Zakona o visokom obrazovanju, koji je bio na snazi u vrijeme izbora. Ovaj član (pod tačkom f.) propisuje minimalne uvjete za izbor akademskog osoblja u naučno nastavno zvanje redovni profesor na Univerzitetu.

Neispunjeni uvjeti

A uvjeti su bili: proveden najmanje jedan izborni period u zvanju vanredog profesora, najmanje dvije objavljene knjige, najmanje osam naučnih radova objavljenih u priznatim publikacijama. Sve to nakon sticanja zvanja vanrednog profesora. Uvjet je bio i mentorstvo najmanje po jednog kandidata za stepen drugog i trećeg ciklusa studija.

Istaknuto je kako je prema toj odluci iz 2014. godine dr. Izetbegović izabrana u naučno nastavno zvanje, koje je prema Zakonu o visokom obrazovanju, trajno zvanje. Na temelju tog zvanja se s njom zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.Prije toga dr. Izetbegović, kako je to Zakon i predvidio, imenovana za asistenticu, kasnije i u docenticu.

No, Zakon koji je bio na snazi kao uvjet za izbor suradnika  –  višeg asistenta propisao je da kandidat mora imati naučni stepen magistra. Isti Zakon također je propisao da su za izbor nastavnika u zvanje docenta bili naučni stepen doktorata, naučni radovi objavljeni u naučnim/stručnim časopisima ili zbornicima, te pokazani rezultati u naučno nastavnom radu. Sebija Izetbegović je slijedom toga postala docentica na Medicinskom fakultetu 2002. godine.

Rješenje o otkazu

No, kako je njen magisterij 9. marta poništen situacija se sad potpuno preokrenula.

A vezujući se za uvjete za izbor u naučno nastavna zvanja na UNSA, prema propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi na vrijeme kada je imenovana birana u ista – utvrđuje se da ona ne ispunjava prethodno opisane uvjete koji su bili propisani za izbor u nastavno naučna zvanja na UNSA.

U rješenju o otkazu navodi se:

Dr. Sebiji Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog Ugovor o radu ne neodređeno vrijeme s nepunim radnim vremenom  od 15. 12. 2014. godine, zbog stavljanja van snage  odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29.1.2022.godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast Ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Prima plaću, a ne radi

I tako, već mjesec i pol.

Otkaz joj nije uručen, nije odjavljena s Fakulteta, prima plaću, a ne radi – kaže naš izvor.

Na naše pitanje kako je to moguće ovaj sugovornik objašnjava da je to stvar procedure.

Nekadašnjoj profesorici mora biti uručen otkaz. Nije ga primila. Rješenje o otkazu se može poslati poštom, po kuriru, može doći lično po njega. Prema informacijama koje imamo pokušali su joj to uručiti u kabinet u KCUS. No, nije htjela da primi taj otkaz. A bez njenog potpisa ništa od toga – navodi naš izvor.

Sve to ima veze i sa (još) aktualnom pozicijom direktorice KCUS-a.

Prema Statutu Univerzitskog kliničkog centra Sarajevo bez zvanja nastavnika na Medicini u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, Sebija Izetegović ne može više biti ni direktorica KCUS-a.

Podsjećamo da advokatski tim Sebije Izetbegović tvrdi da nisu dobili rješenje o otkazu, odnosno da je rješenje Senata UNSA o otkazu nezakonito.

Prema privremenoj mjeri koju je donio sud ne može se može odlučivati o akademskim zvanjima i radno-pravnom statusu Izetbegović sve do narednog ročišta koje je zakazano za šesti juni. Tada će sud donijeti novu odluku kada budu prezentirati dokazi  – ističu advokati Sebije Izetbegović.

Dr. Ardat na pola nastave

No, dok ona izostaje s posla na katedri za Ginekologiju Medicinskog fakulteta Vijeće Fakulteta je dio nastave dodijelio dr. Fatimi Gavrankapetanović, koja zadovoljava uvjete. Dio nastave umjesto Izetbegović izvodit će dr. Mohammad Abou El Ardat.

Niko ne zna kako se došlo do dr. Ardata. On je docent na Fakultetu zdravstvenih studija, ali ne ginekologiji nego na studijama za babičarstvo/primaljstvo. Zaposlen je na Ginekologiji na KCUS-u. Vrlo je, prema mnogim izvorima, blizak Sebiji Izetbegović. Upravo je ona utjecala na njegov izbor. On nema izbor na predmetu ginekologija nego je u njegovom slučaju urađena ekvivalencija  – navodi naš izvor.

On nas podsjeća i da će Izetbegović učiniti sve da se što duže zadrži i kao zaposlenica Medicine (plaća je na fakultetu negdje oko 1.500), ali i u KCUS-u.

Idi naVrh

Don't Miss