NAKON SENATA: Sebijin tim tvrdi da je neko ukrao diplome

10.11.2022.

Naši izvori kažu : Ne mogu Vam ukrasti ono što nemate

Piše: Senka KURT

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) zatražio je od Medicinskog fakulteta formira komisiju, koja ima zadatak da istraži i pregleda dokumentaciju o diplomi direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović.

Gdje je dokumentacija?

Dr. Izetbegović nije bila na sjednici Senata, a umjesto nje s obimnom dokumentacijom stigla je jedna od njenih najbližih suradnica dr. Enra Suljić.

Suljić: Donijela obimnu dokumentaciju

Ona je kazala da su sva akademska zvanja koja su dodijeljena dr. Izetbegović legalna. Ustvrdila je također da je dokumentacija o tome dostavljena članovima Senata.

Također, prema riječima dr. Suljić dokumentaciju čuva Medicinski fakultet, ali i UNSA.

No, prema njenim riječima dio dokumentacije je otuđen.

Naši izvori međutim tvrde da to naprosto nije istina.

Najprije i zbog činjenice da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u martu ove godine dostavilo bh. ministarstvu pravde odgovor vezano za postdiplomske studije Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Podsjećamo, odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja navodi se da je Sebija Izetbegović bila upisana na postidiplomski studij, ali da nije polagala ispite i da ga nije završila.

Očitovanje iz Zagreba

Također, Medicinski fakultet Univerziteta u Zagrebu očitovao se da je Sebija Izetbegović bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” u akademskoj godini 1992./1993. Istaknuto je da u njenom dosjeu ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi potvrdili vjerodostojnost indeksa, koji je objavljen u SDA-u bliskom portalu.

Iz Zagreba je stigla i potvrda da aktuelna direktorica KCUS-a nije završila poslijediplomski studij “Ultrasound in clinical medicine”, niti joj je na tom studiju izdana diploma.

Ona je pred Senatom branila Izetbegović i tražila da prestane diskreditacija.

Priče za malu djecu

Desna ruka Sebije Izetbegović na KCUS Enra Suljić kazala je da je dokumentaciju trebao čuvati Medicinski fakultet i UNSA-a, ali da neka nedostaje.

To su priče za malu djecu, ove o tome da je neko otuđio dokumentaciju. Eto, otuđena i Sarajevu i u Zagrebu. Pa na fakultetu u Sarajevu postoji evidencija od prvog do zadnjeg studenta Medicine, na bilo kojem studijskom programu. Kako je moguće da je samo otuđena ona od dr. Izetbegović. Znate kako to ide, kako Vam mogu ukrasti ono što nemate? Uostalom, neka se i to utvrdi, neka se traži, službena evidencija negdje mora biti. Neka je priloži –  kazao je za Interview.ba izvor koji je vrlo upućen u cijeli slučaj.

Možda ima, ali ne želi dati

Nakon sjednice Senata rektor UNSA dr. Rifat Škrijelj istakao je da u u jednom paketu dokumenata, koji su stigli s Medicinskog fakulteta i KCUS-a, nema uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu.

 Nema da je izvršena ekvivalencija. To su temeljni dokumenti na osnovu kojih je nastavljen postdiplomski studij. Prof. Izetbegović možda to ima kod sebe, ali ne želi dati. Mi ne znamo. Akt koji smo dobili iz Zagreba nije dovoljan da mi možemo postupati. Akte koje je dobila Inspekcija i Tužilaštvo KS mi ne smijemo koristiti jer nisu nama izdate. Kada te institucije završe posao, vidjet ćemo šta dalje. Oni još nikakve mjere nisu donijeli. Ovo je historijski važno, da se zna da UNSA ništa ne skriva niti ikoga napada – rekao je Škrijelj.

On je dalje naveo, da je Izetbegović izabrana uredno u zvanje docenta i profesora.

Otvoreno pismo Medicine

Inače, dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Amina Valjevac uputila je prije sjednice Senata Otvoreno pismo u kojemu traži da se „zaustave neprimjerene pritiske na profesoricu Izetbegović“.

Otvoreno pismo da se zaštiti Izetbegović

Između ostaloga, dekanesa Valjevac je navela da je diploma Izetbegović bila predmet inspekcija i drugih provjera.

I tu je u pravu. No, podsjećamo da inspekcija u nekoliko navrata i pored mnogobrojnih zahtjeva nije dobila traženu dokumentaciju u slučaju Izetbegović.

Šta će dalje biti? Pa opet kupovina vremena i čekanje.

Prema nedavno usvojenom Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo Univerzitet u Sarajevu ima mogućnost da oduzme akademsko zvanje ukoliko se utvrdi da je stečeno nelegalno ili nezakonito.

 

Idi naVrh

Don't Miss