LIDERI OPOZICIJE: SDA nije neizbježna i nije prihvatljiva

11.10.2022.

Uskoro će biti formirane radne grupe, koje će utvrditi program na osnovu kojeg će raditi nova vlast

Opozicione stranke okupljene oko Trojke spremne su na razgovore o formiranju vlasti s drugim strankama koje su nakon izbora ušle u parlamente.

Uskoro će biti formirane radne grupe, koje će utvrditi program na osnovu kojeg će raditi nova vlast, najavio je nakon sastanka opozicije lider SDP-a Nermin Nikšić i dodao da je iskazana spremnost da se u formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo razgovara sa Strankom za BiH.

Sastanku, kojega je sazvao Nikšić danas su se odazvali predstavnici NiP-a, NS-a, NES-a, PDA, Bosanskohercegovačke inicijative Fuada Kasumovića i Za nove generacije.

“SDA već mešetari”

Kad je riječ o SDA, Nikšić je ustvrdio da ta stranka nije neizbježna i nije prihvatljiva za većinu, te kazao SDA  već “mešetari, pojedinačno razgovara sa zastupnicima o formiranju vlasti”.

S HDZ-om, istaknuto je, morat će se razgovarati na višim nivoima.

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković bio je konkretniji kad je izbor budućih političkih partnera u pitanju.

Nisam nikad rekao da neću sa DF-om, nego da oni neće napustiti koaliciju, jer ne vjerujem da će ići bez SDA. Na ultimatum HDZ-a o izboru Predsjedništva neće niko od nas pristati. U Neumu na pregovorima je na stolu bilo puno boljih opcija od ovih koje je visoki predstavnik nametnuo – rekao je Konaković.

O Kantonu Sarajevo i lideru Stranke za BiH Semiru Efendiću je rekao:

19 je ozbiljna većina ako ne pokradu, ja sam imao kao premijer 16, dakle ni formalnih 18. Efendićeva energija kao načelnika je prepoznata – istakao je lider

Stranke okupljene oko Trojke najavile su da će od visokog predstavnika Christiana Schmidta zatražiti pojašnjenje izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Ponovno brojanje

Insistiramo i neki će danas ili će u narednim danima imati sastanke s OHR-om. Tražimo hitno, precizno pojašnjenje odluke. Saglasni smo i pridružujemo se zahtjevima Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da ne dodjeljuje mandate (u Domu naroda Parlamenta FBiH) dok se ta odluka ne definiše, dok se jasno i precizno ne protumači  – kazao je Nikšić.

On je objasnio i zašto će biti zatraženo ponovno brojanje glasova.

Usaglasili smo se da insistiramo da CIK što prije moguće, a već su protekli zakonski rokovi, da objavi preliminarne rezultate. Utvrđene su značajne zloupotrebe u izbornom procesu, a da se nakon objave rezultata uđe u u ponovno brojanje glasova za sve nivoe vlasti. Insistiramo na analizi i evidentiranju nevažećih listića. Neprirodno je da broj nevažećih listića bude skoro pola miliona – dodao je Nikšić.

Idi naVrh

Don't Miss