Schmidt objasnio: Dayton 2 desit će se u BiH, a ne u američkoj bazi

05.10.2022.

Visoki predstavnik u BiH objasnio zbog čega je u izbornoj noći mijenjao Izborni zakon

Posljednjih dana nisam bio nezaposlen . Tako je danas počeo press konferenciju visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt na kojoj je konačno odlučio pojasniti izmjene Izbornog zakona BiH, koje je proglasio sat i pol nakon zatbvaranja birališta u nedjelju.

Dan nakon izbora želio bih se u trenutku kada ne znamo detaljne rezultate izbora – zahvaliti biračima. Vi ste iskoristili svoje pravo. Bilo je teško odvojiti budžet za izbore. Moglo se to uraditi, ali se oni nisu uspjeli dogovoriti –  rekao je visoki predstavnik i podsjetio da su upravo njegovom zaslugom Centralnoj izbornoj komisiji osigurana sredstva za održavanje izbora.

No i pored svega, svjestan je da se izborne krađe nisu u potpunosti mogle ni spriječiti ni prevenirati, pa se zato nada će bi se za naredne izbore moglo uvesti elektronsko glasanje.

Neljubazan sam i postavljam rokove

Ali, sada je cilj da u naredne četiri godine većine koje su izabrane donose odluke.

Zemlja koja treba u EU – mora stvoriti osnove. Zato sam ja stvorio uslove za to da u kratkom periodu nakon izbora donesu odluke ko će biti predsjednik, premijer i tako dalje. Čudi me da je ovog ili onog takvo nešto iznenadilo. Ja sam utvrdio da su moji razgovori sa predstavnicima stranaka i odgovornima koji su izrazili razumijevanje za moju odluku. Nije normalno da u jeku izbornog dana da se tako mirno i trezveno razgovara. Ako vas zanima koje su to partije, to su od SDA, do DF, do HDZ-a, i građanskih stranaka koje su mi veoma bitne – istakao je.

I upravo zbog poštovanja izborne volje birača sačekao je da svoje odluke donese nakon zatvaranja birališta. Sve u cilju funkcioniranja Federacije BiH.

Dopustio sam sebi da od ovog momenta budem neljubazan i postavljam rokove. Dao sam i rok koji je do petka ove sedmice i nadam se da će aktualno federalno predsjedništvo imati priliku napraviti prijedlog za imenovanje sudija. Zahvaljujem im se što su vidjeli da im je to zadatak. To znači da sada i Dom naroda mora imati sjednicu. Ja sam u svojoj odluci naglasio da Dom naroda može imati sjednicu i nakon izbora – dodao je.

Ipak, još su, kazao je, potrebne mnoge reforme, presude SejdićFinci, Zornić i sve druge moraju se što prije implementirati.

Tu više nema odlaganja nikakvog, iako ja to ne mogu uraditi jer je to zadatak Parlamenta BiH. Čestitam svija koji su odabrani – njihova prva obaveza je da se pobrinemo za presude koji čekaju 12 godina – kazao je Schmidt.

Naveo je da u BiH postoje dva pristupa. Jedan je onaj iz Daytona – tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jedna država. Ali, postoji, dodao je  još jedan koncept, onaj koji dovodi u pitanje kako se ovakva etničke diferencijacije može obezbijediti da svi imaju ista prava – a to je ulaznica za EU integracije.

To nije jednostavno. Ja ću se nakon ove konferencije sastati sa predstavnicima građanskih inicijativa koji razmišljaju o ovakvim temama, a potom ću to učiniti i sa mladima, umjetnicima, predstavnicima filma. Moramo se odmaći od toga da predstavnici partija samo donose odluke o zemlji. Nada da će doći Dejton 2 ne vodi u pravom smjeru. Odluka o tome neće se donijeti o nekoj zrakoplovnoj bazi u SAD-u već među građanima” – kazao je visoki predstavnik.

Vidite šta rade Džeko i ostali

Upozorio je da je u Ustav Federacije BiH upisao još dvije bitne stavke, koje se odnose se na participaciju građana a da ne moraju prethodno objasniti kome pripadaju.

Direktna demokratija nije sasvim jednostavna za organizovati, ali je dobar put. U roku jedne godine sve to možemo provesti – uvjeren je.

Kad je riječ o povećanju broja delegata sa 17 na 23 pojasnio je da je to proporcionalno povećanje kod Ostalih. – Disproporcionalnost je bila jako velika. Želio sam da uzmem u obzir sudske presude i da možda uvedem jedan novi aspekt ili perspektivu. U postupku izbora predsjednika su također uvedene novine jer je u jednom korpusu bila jasna većina u jednoj stranci pa je to iskorišteno za blokade. Zato sam dao rokove sa obavezom da se nominuju kandidati. Ukoliko se ne donese odluka u određenom roku, taj proces će se opet prilagođavati. Preporučujem da se diskusija o slučaju Ljubić sa ovim završi – za mene je sa ovim slučaj Ljubić okončan – naveo je Schmidt.

Zaključio je kako je uvjeren da je svojim postizbornim odlukama otvorio put ka tome da BiH dobije status kandidata, možda čak i do kraja ove godine.

Sa ovim je, kaže, gađao i gol stranaka u BiH.

Vrijeme je da fudbalska ekipa BiH sada napravi poteze – a ne bi bilo loše da pogledaju kako to rade Džeko i ostali – zaključio je.

Idi naVrh

Don't Miss