Čović poslao ponudu: HDZ postavio dva ključna uvjeta “Trojki” za vlast

Hrvatski medijski servis (HMS) blizak lideru HDZ objavio je jutros tekst, koji se tumači kao direktna poruka Dragana Čovića liderima Trojke

Autor teksta Milan Šutalo ističe kako bi, prema načelu rotacije u ovom mandatnom razdoblju na čelu Vijeća ministara BiH trebao bi biti Hrvat.

Kako je Bosna i Hercegovina država tri ravnopravna konstitutivna naroda, a ne građanska država na čelo izvršne vlasti BiH treba biti imenovan kandidat kojeg predloži stranka ili koalicija koja je na izborima dobila podršku većine hrvatskih birača- a to je je koalicija okupljena oko HDZ BiH. Konačno i Zakon o Vijeću ministara nalaže ravnopravnu zastupljenost konstitutivnih naroda u VM BiH – kaže se u tekstu i podsjeća kako je Željko Komšić već izjavio da neće “pri sadašnjoj pameti podržati imenovanje kandidata iz HDZ BiH” za predsjedatelja Vijeća ministara.

Saberi, oduzmi, računaj

U tekstu se podsjeća da prema Ustavu BiH Predsjedništvo BiH imenuje predsjedatelja Vijeća ministara, a potvrđuje Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi odluku Predsjedništva, državni vrh imenuje drugog kandidata. Uobičajena je praksa u demokratskim državama, da nakon obavljenih konzultacija, da šef države povjerava mandata onom tko je u stanju osigurati većinu u parlamentu – navodi HMS.

Izjavu lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića da Trojka ima veći koalicijski kapacitet u Parlamentu BiH od SDA, te da planiraju razgovarati i s drugim bošnjačkim strankama, koje su podržale Denisa Bećirevića, kako bi formirale jedan blok, a potom početi razgovore s liderima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem o formiranju vlasti na razini BiH bez SDA, autor ističe da ta računica “nije bez osnova”.

Naime, u Zastupničkom domu Parlamenta BiH SDA će imati 8 zastupnika, a sarajevska “trojka”- SDP- NiP i Naša stranka 9. Ukoliko bi im se pridružila PDA i NES koji će imati po jednog zastupnika, taj bošnjački blok imao bi 12 zastupnika. Čak i kad bi se Stranci demokratske akcije pridružila dva zastupnika Komšićevog DF-a, blok koji bi predvodila sarajevska trojka imao bi bošnjački legitimitet formirati vlast sa HDZ BiH i SNSD-om, i tako izbaciti SDA iz vlasti na razini BiH, što ime je kako ističu glavni cilj – navedeno je.

 

Projekcija ZD Parlamentarne skupštine BiH, Ilustracija: Josip Zelenika/Bild.ba

Pa se dalje zbraja  sa 5 zastupnika HDZ BiH, moguće i 6, te 8 SNSD-ovih, stranaka bez kojih je nemoguće formirati vlast na razini države, nova većina imala bi 25 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH koji broji 42 zastupnika. Dakle- stabilnu većinu.

Ukoliko Konaković, Nikšić i Forto, uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om BiH i SNSD-om, kako tvrde, a izbaciti SDA iz vlasti, morat će prihvatiti dva uvjeta HDZ-a. Prvi je u Parlamentu BiH podržati izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, a to znači osiguranje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Federalnom domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se osiguralo da se svi mogu kandidirati u te institucije. Drugi uvjet je prihvatiti da HDZ BiH predloži predsjedatelja Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, sukladno Zakonu o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama – istaknuto je.

I podrška Bećirovića i Cvijanović

Autor teksta ističe kako je “sarajevska Trojka svjesna da će to biti ključni preduvjeti za koaliranje s HDZ-om BiH”.

Postignu li partneri sporazum s vodećom hrvatskom strankom, to će podrazumjevati i podršku Denisa Bećirovića koji je izabran i njihovom potporom za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prijedlogu da na čelu Vijeća ministara bude kadar HDZ BiH. Za takav prijedlog, sasvim izvjesno glasovat će i srpska članica Predsjedništva BiH SNSD-ova Željka Cvijanović – uvjeren je autor teksta.

Kad je riječ o Komšiću, HMS ističe da može glasati  protiv i- uložiti veto – proglasiti da je time ugrožen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

Šta onda slijedi? No, onda taj veto treba potvrditi dvotrećinska većina hrvatskog kluba Federalnog doma naroda.

Hoće li do toga doći ili će HDZ na kraju, a kako to obično biva pružiti ruku SDA, u tekstu se ne navodi.

 

Prethodna vijest

Završeni prvi Dani Bosne u Sloveniji: Gradit mostove povjerenja

Naredna vijest

ZAJEDNIČKOM PLJAČKOM DO POBJEDE Čović je ovaj put prešao igricu